S. Strehle, Ch. Schafer: Przepisy dla zdrowych jelit – recenzja

15 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Sandra Strehle i Christiane Schafer:

Przepisy dla zdrowych jelit, czyli jak zadbać o spokój brzucha

Nasze zdrowie zaczyna się… w jelitach! Znajduje się tu około 80% naszego układu odpornościowego, który działa jak patrol pomiędzy jelitami, a resztą organizmu. Jest on wysoce wyspecjalizowany i dostrojony tak, aby zapobiegać niechcianym bakteriom, wirusom, nieprzyjemnym białkom dostającym się do organizmu. Dbając o ten ekosystem, będziemy zdrowsi. Jedzmy lepiej, bardziej świadomie, nie przesadzajmy z antybiotykami, pozwólmy sobie na relaks, dobry sen, pamiętajmy o probiotykach, a nasze jelita się nam odwdzięczą.

Chcesz cieszyć się dobrą odpornością i świetnym samopoczuciem? Zacznij od tego, co masz na talerzu. Jeśli nie wiesz, jak komponować posiłki odpowiednie dla zdrowia jelit koniecznie sięgnij po książkę Sandry Strehle i Christiane Schafer pt.: Przepisy dla zdrowych jelit, czyli jak zadbać o spokój brzucha wydanej nakładem Wydawnictwa Esteri. Książka ta to zbiór porad oraz przepisów, które doceni każdy wielbiciel dobrej kuchni.

W pierwszej części książki autorki przedstawiają przyczyny problemów żołądkowo-jelitowych, mówią o racjonalizacji odżywiania, omawiają zasady działania jelit i ich funkcje oraz rolę mikroflory jelitowej. Z krótkich rozdziałów dowiemy się dlaczego warto pić dużo wody oraz jakie znaczenie mają podstawowe substancje odżywcze, jak białka, tłuszcze, węglowodany. Autorki wspominają również o prebiotykach, glutenie i błonniku oraz podają schemat odżywiania właściwy dla zachowania zdrowia jelit i pozbycia się różnych problemów żołądkowo-jelitowych. Zasady racjonalnej diety obejmują różnorodność spożywanych produktów, w tym stosowanie produktów jak najmniej przetworzonych, dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilość błonnika pokarmowego, spożywanie codziennie dużej ilości warzyw i owoców, ograniczenie jedzenia produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce oraz pokarmów bogatych w cukry proste, ograniczenie spożycia soli oraz odpowiednie nawadnianie organizmu. Dieta lekkostrawna polega na dobieraniu produktów, które nie obciążają układu pokarmowego, ale dostarczają do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Opiera się przede wszystkim na produktach niesmażonych i niezbyt tłustych.

Druga część książki to pomysły na wspaniałe i smaczne lekkostrawne dania. To zbiór 90 fantastycznych przepisów, które usatysfakcjonują każdego. W książce znajdziemy pomysły na śniadania, zupy, dania wegetariańskie, dania mięsne i rybne, sałatki, placuszki, pieczywo oraz oczywiście desery na każdą okazję. Przepisy są przejrzyste, smaczne i ciekawe, dokładnie opisują krok po kroku jak przygotować daną potrawę. Ponadto przy każdym przepisie została wyliczona ich wartość odżywcza, co każdemu ułatwi ułożenie własnego jadłospisu.

Znajdziemy tu między innymi przepisy na owsiankę wielozbożową z owocami, twaróg z jagodami, mleczko marchewkowe, bułeczki orkiszowe i ziemniaczane, chleb kakaowo-pomarańczowy lub szynkowo-serowy, muf finy bananowe, zupę marchewkową ze śmietaną cytrynową, zupę Cardiff, Salmorejo, kotleciki z tofu, frykadele serowe czy risotto z twarogiem i fenkułem. Wśród przedstawionych propozycji, bardzo wiele miejsca zajmują sałatki oraz dania wegetariańskie z warzywami, w tym takie przepisy, jak: puree z bakłażana, Jambalaya, zapiekanka z cukinii lub grzybów po mediolańsku, tarta ze szparagami, pasztet warzywny, warzywa z pieca po włosku, sałatka dyniowa, Carpaccio z cukinii oraz przepisy na desery, jak: muffinki śmietankowo-kawowe, gofry jabłkowe, ciasto morelowe czy krem jeżynowo-cytrynowy.

W książce autorki przedstawiają również wiele pomysłów na dania z ryb, w tym między innymi: łososia z pikantną salsą, dorsza kokosowego z bazylią, karmazyna w sosie aurora, dorsza z kapustą kiszoną, fińskiej zupy rybnej Kalakeitto, dorsza czarnego w sosie curry, śródziemnomorskie Ragout czy risotto z łososiem. Wśród dań mięsnych znajdziemy między innymi receptury na przygotowanie filetu wołowego z fasolką szparagową, rostbefu z remoladą, medalionów cielęcych z puree dyniowym, piersi indyka ze skórką serową Pecorino, Cordon Bleu z indyka z leczo, comberu jagnięcego w sosie pomarańczowym, musaki czy egzotycznych szaszłyków wieprzowych.

 

Konkretne przepisy są opisane szczegółowo, krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w gotowaniu czy pieczeniu poradzą sobie z ich odwzorowaniem we własnej kuchni. Prezentowane potrawy mają różny stopień trudności, w większości jednak są szybkie do przygotowania, a przy tym smaczne i dobre dla naszego zdrowia. Dodatkowo przepisy uzupełnione są pięknymi, kolorowymi zdjęciami, które nie tylko wzbogacają książkę, ale też ułatwiają przeniesienie prezentowanych receptur do własnej kuchni.

Wydanie poradnika zasługuje na szczególne podkreślenie, bowiem książka naprawdę jest przepiękna, kolorowa, profesjonalna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że stanowić będzie ozdobę każdej kuchennej biblioteczki, a także może być wspaniałym pomysłem na piękny i pożyteczny prezent.

Polecamy serdecznie.