Ryż z jajkiem, zielonym groszkiem i dymką

15 lipca 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Ryż w tej zielonej wersji ma niecodzienny smak no i skutecznie poprawia humor:)

Składniki:

  • 150 g długoziarnistego ryżu,
  • 3 ubite jajka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 cebule dymki, posiekane,
  • 125 g ugotowanego groszku (nie z puszki!)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • szczypta soli,
  • pokrojona cebulka i sezam  do posypania

Ryż gotować 12-15 min, odcedzić, dobrze opłukać zimną wodą i ponownie odcedzić. Roztrzepane jajka wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu delikatnie mieszając.W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, dymkę  groszek i lekko podsmażyć przez 2-3 min. Dodać ryż i wymieszać. Dodać jajka, sos sojowy, sól, wszystko dobrze wymieszać i jeszcze chwilkę koło 2 minut podsmażyć. Włożyć na miseczki, posypać pokrojoną w piórka dymką i  sezamem.

file1310751903



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz