Ryż z jabłkami i z cynamonem + swojska marmolada wiśniowa
Składniki
- ryż biały w woreczkach- 2 worki,
- mleko -1 litr,
- jabłka-1 kg.,
- cytryna-do skropienia tartych jabłek,
- masło-do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
- cukier kryształ-do smaku,
- cukier waniliowy-1 paczka,
- cynamon-do smaku,
- szczypta soli do mleka.
Zapiekany w piekarniku (kiedyś w bratrurze pieca) ryż z tartymi jabłkami, to mój smak z dzieciństwa.
Etapy przygotowania
Ugotować na sypko, na pół twardo ryż w woreczkach na mleku z odrobiną soli i masła przez 15 minut.
Woreczki muszą być całkowicie zanurzone w mleku.
Potem go wyjąć z mleka i wysypać z woreczków.
Umyć, obrać jabłka i wydrążyć gniazda nasienne, a następnie potrzeć je na tarce z grubymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy : warstwę ryżu+warstwę jabłek, a na koniec znów ryż.
Zapiec w piekarniku do zrumienia-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu, posypać cukrem i cynamonem.
Dodatkowo ryż można spożywać z dżemem własnej roboty, np. z wiśniowym.