Ryba na letni obiad – różne przepisy!

20 lipca 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Ryba na obiad to wielu domach piątkowa tradycja. To bardzo dobrze, bo ryby są zdrowe i powinnyśmy je jadać jak najczęściej. Z drugiej jednak strony są dość kosztowne, więc niezbyt często sobie na nie pozwalamy. Ale raz w tygodniu zastąpmy inne mięso smaczną rybą, dzień tygodnia wybierzcie sami, my zaś podsuwamy Wam kilka sprawdzonych przepisów na smaczną rybę.

Rybę możemy upiec w piekarniku lub z miksem warzyw mrożonych. Osobno można przygotować pieczone ziemniaki. Całość stanowi fantastyczny, całościowy obiad dla całej rodziny. Dodatkowo warto wykonać surówkę z młodej kapusty czy surówkę z kapusty pekińskiej. Także ryba pieczona razem z warzywami są idealnym obiadowym dodatkiem.

ryba na obiad

Ryba po azjatycku z ryżem

Składniki:
– 300g ryżu długoziarnistego, umytego
– 4 łyżki sosu sojowego
– 15 g świeżego imbiru, startego
– 2 łyżeczki cukru pudru lub granulowanego
– ½ kapusta włoska, wydrążona i drobno posiekana
– ½ małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
– 1 marchewka, obrana i drobno posiekana lub starta
– 1 limonka, sok
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek plus 1 łyżeczka do posmarowania
– 520 g filetów rybnych

Przygotowanie:
Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos sojowy, imbir i cukier podgrzewać na małej patelni przez 5 min., aż będzie przypominał rzadki syrop. Umieść kapustę, cebulę i marchewkę w misce, dodać sok z limonki, skropić 2 łyżeczkami oliwy z oliwek i dodać szczyptę soli, dobrze wymieszać i odstawić. Rozgrzać grill, płytką blachę do pieczenia lub blachę do grillowania posmarować odrobiną oleju, dodać rybę i grillować przez 5 min. Posmarować glazurą sojową. Grillować jeszcze przez 3-4 min. Spulchnić ryż widelcem i podawać z sałatką z limonki i rybą, polewając ryż glazurą.

Ryba po azjatycku z ryżem

Ryba po tajsku ze szpinakiem

Składniki:
– 360 g filetów z dorsza
– 400 g szpinaku liściastego
– 1 żółta papryka, pozbawiona pestek i pokrojona w plasterki
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 3 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce
– 2 limonki, 1 wyciśnięta sok, 1 pokrojona w ćwiartki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 240 g ryżu długoziarnistego
– 15 g świeżej kolendry, liście i łodygi oddzielone i posiekane

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Umieścić każdy filet z dorsza na dużym kawałku papieru do pieczenia i podzielić między nie szpinak i żółtą paprykę. W małej misce wymieszać czosnek, imbir, sok z limonki i oliwę z oliwek i dobrze doprawić. Sosem posmarować każdy kawałek ryby. Każdą paczkę papieru do pieczenia zawinąć ciasno, umieścić na blasze do pieczenia i piec przez 25-30 min. W międzyczasie ugotować ryż. Odcedzić i podawać z rybą udekorowaną kolendrą i kawałkami limonki.

Ryba po tajsku ze szpinakiem

Szaszłyki z łososia z cukinią

Składniki:
– 100 g steku z łososia
– 2 plastry boczku, częściowo grillowane
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 85 g cukinii, pokrojonej w plasterki
– 85 g liści szpinaku
– 1 łyżka sosu sojowego
– szczypta płatków chilli
– ¼ średniej czerwonej cebuli pokrojonej w krążki
– 1 limonka, tylko sok

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Łososia i boczek natrzeć łyżką oliwy z oliwek, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, nabić na drewniany patyczek do szaszłyków i smażyć przez 1-2 min. z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać wok z pozostałą łyżką oliwy z oliwek, dodać czosnek i smażyć przez 1 min. Dodać cukinię na woka i smażyć przez kolejną 1 min. Dodać sos sojowy, płatki chilli i sok z limonki i gotować przez 1 min.
Umieścić cukinię i cebulę na talerzu, ułożyć liście szpinaku na wierzchu grillowanego łososia i boczku.

Szaszłyki z łososia z cukinią

Grillowany łosoś z ziemniakami

Składniki:
– garść koperku, grube łodygi usunąć, a liście drobno posiekać
– garść natki pietruszki, listki zebrane i drobno posiekane
– garść tymianku, liście obrane i drobno posiekane
– 1 cytryna, skórka i sok, plus dodatkowe kliny, do podania
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 4 filety z łososia
– olej do posmarowania grilla lub patelni grillowej
– rzeżucha, do podania
– sałatka ziemniaczana lub ziemniaki do podania

Przygotowanie:
Wymieszać koperek, pietruszkę, tymianek, skórkę i sok z cytryny oraz połowę oliwy z oliwek. Dobrze przyprawić. Naciąć łososia ostrym nożem i natrzeć mieszanką ziół, umieszczając ją w nacięciach. Posmarować całą rybę pozostałą oliwą z oliwek. Nasmarować pręty nagrzanego grilla lub patelni olejem. Smażyć rybę skórą do dołu przez 5-6 min., następnie delikatnie przewrócić szpatułką i smażyć przez kolejne 5-6 min. Podawać rybę z chrupiącą skórką, dodatkowymi kawałkami cytryny, rukwią wodną i ciepłą sałatką ziemniaczaną lub ziemniakami.

Grillowany łosoś z ziemniakami

Ryba po azjatycku

Składniki:
– 2 średnie pomidory, pozbawione nasion i drobno posiekane
– 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– ½ szklanki grubo posiekanej kolendry
– 1 papryczka jalapeño, przekrojona wzdłuż na pół, pozbawiona nasion i pokrojona w poprzek na półksiężyce
– ¼ szklanki majonezu
– ½ szklanki kwaśnej śmietany
– 2 limonki, 1 przekrojona na pół i 1 pokrojona w kliny
– sól
– świeżo mielony czarny pieprz
– 1 łyżka papryki chipotle z puszki, drobno posiekanej (opcjonalnie)
– ½ szklanki mąki
– 1½ łyżeczki chili w proszku
– ½ szklanki mleka
– ¼ szklanki oleju arachidowego
– kawałek masła
– 1 kg dowolnej twardej ryby o białym miąższu
– świeże tortille kukurydziane
– 2 szklanki posiekanej zielonej kapusty
– pikantny ostry sos

Przygotowanie:
W średniej misce wymieszać pomidory, cebulę, czosnek, kolendrę i jalapeño. W małej misce wymieszać majonez i kwaśną śmietanę. Doprawić do smaku przekrojoną na pół limonką, solą, pieprzem i chipotle. W średniej misce wymieszać mąkę, chili w proszku i po 1½ łyżeczki soli i czarnego pieprzu. Wlać mleko do innej średniej miski i umieścić w niej rybę. Wlać ¼ szklanki oleju arachidowego na patelnię. Wyjąć kawałki ryby z kąpieli mlecznej i obtoczyć je lekko w mieszance mąki. Umieść kilka kawałków ryby w oleju i smażyć na złoty kolor. Ostrożnie obróć i smażyć jeszcze przez 1 min. Podgrzać tortille. Każdą tortillę napełnić 3 kawałkami ryby, zrumienioną stroną do góry, a następnie salsą pomidorową i szczyptą kapusty. Skropić sosem śmietanowym. Podawać z kawałkami limonki i ostrym sosem z boku.

Ryba po azjatycku