Różne sposoby na owocowe galaretki – letnie przepisy
Galaretka pełnia świeżych owoców pokryta jogurtową warstwą i świeżymi owocami jest wspaniałym pomysłem na deser w upalny dzień. Do galaretki szczególnie polecamy: truskawki, maliny, poziomki, borówki, jagody, jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, mandarynki i winogrona. Galaretka z winem lub likierem to natomiast prawdziwie letni deser dla dorosłych, w dodatku prosty w przygotowaniu.
Galaretka jabłkowo-malinowa
Składniki:
– 250 g całych wiśni
– 2 łyżki mięty
– 1 nektarynka, pozbawiona pestek
– 50 g truskawek
– 50 g jagód
1 śliwka, bez pestki
– 50 g jeżyn
– 2 szklanki kremu waniliowego
– 2 listki żelatyny
– sok jabłkowo-malinowy (2 litry)
Przygotowanie:
Namoczyć listki żelatyny w zimnej wodzie przez 5 min., aby zmiękły. Umieścić sok i 100 g wiśni w rondlu, doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Usunąć żelatynę z wody i ścisnąć, aby usunąć nadmiar wody. Dodać żelatynę do gorącego soku. Ponownie postawić na ogniu i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Przecedzić przez gęste sito, naciskając na wiśnie, aby płyn nabrał koloru. Chłodzić przez 1-2 godz., mieszając co 20 min., aż galaretka częściowo zetnie się, ale nadal będzie płynna. Odłożyć 1/2 szklanki mieszanki. Wsypać pozostałe wiśnie i owoce do galaretki. Przenieść do formy. Odłożoną galaretkę umieścić z powrotem w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż stanie się płynna. Wlać do formy na półstężałą galaretkę, aby uzyskać równą podstawę. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez noc do stężenia. Podawać z dodatkowymi owocami, kremem i miętą.
Galaretka Prosecco Rosé
Składniki:
– butelka 750 ml wina Prosecco Rosé
– 2 szklanki (440 g) cukru pudru
– 2 szklanki (300 g) świeżych wiśni, bez pestek, plus 6 wiśni, dodatkowo, do podania
– 8 łyżeczek żelatyny w proszku
– 500 g truskawek
– 125 g malin
– 125 g jagód
– 2 łyżeczki cukru pudru
– spray oleju jadalnego
Przygotowanie:
Wymieszać prosecco i cukier w dużym rondlu i podgrzewać na ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Dodać wiśnie, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem przez 3 min. Wlać 1 szklankę (250 ml) do małego żaroodpornego dzbanka i wsypać sproszkowaną żelatynę. Umieść dzbanek w średnim rondlu z gotującą się wodą, mieszać aż żelatyna się rozpuści. Przenieść mieszankę wiśni do dużej miski, wymieszać z żelatyną, lekko ostudzić. Przechowywać w lodówce przez 30 min. Wyjąć z lodówki. Odłożyć 250 g truskawek, 10 malin i 2 łyżki jagód do podania. Obrać i pokroić pozostałe truskawki, połączyć z pozostałymi malinami i borówkami. Delikatnie spryskaj olejem sześć foremek lub szklanek na galaretki o pojemności 1 szklanki (250 ml). Do każdej foremki wlać 2 łyżki galaretki, rozłożyć jedną czwartą jagód do szklanek. Przechowywać w lodówce przez 30 min do stężenia. Dodać pozostałą galaretkę i jagody. Przechowywać w lodówce przez noc lub do stężenia. Podawać z pokrojonymi truskawkami, malinami, jagodami i dodatkowymi wiśniami. Posypać cukrem pudrem.
Galaretka z marakui
Składniki:
– 6 marakui
– 4 arkusze żelatyny w listkach
– 300 ml soku tropikalnego
– 200 ml wody kokosowej
– bezzapachowy olej do smarowania
– 4 gałki lodów waniliowych, do podania
Przygotowanie:
Przekroić 4 owoce marakui i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ i nasiona do sita ustawionego nad dzbankiem z miarką. Używając tylnej części łyżki, sok przecisnąć przez sito. Powinno wyjść około 50 ml płynu. Wyrzucić nasiona. Pokroić każdy arkusz żelatyny na 4 części i włożyć do małej miski. Płatki zalać zimną wodą i odstawić na 5 min, aby zmiękły.
W międzyczasie uzupełnić sok z marakui sokiem tropikalnym, aż uzyskamy łącznie 350 ml płynu. Odłożyć na bok. W małym rondelku ustawionym na małym ogniu delikatnie podgrzewać wodę kokosową, aż płyn się zagotuje. Zdjąć z ognia. Delikatnie ścisnąć listki żelatyny, aby usunąć nadmiar wody, a następnie dodać do rondelka i mieszać drewnianą łyżką, aż się rozpuści. Schłodzić przez kilka minut. Lekko natłuść olejem 4 pojedyncze foremki na galaretki (pojemność około 175 ml). Wlać schłodzoną mieszaninę żelatyny do dzbanka z sokiem z marakui i z sokiem tropikalnym i dobrze wymieszać. Podzielić sok między foremki na galaretki. Wstawić do lodówki na około 6 godz do stężenia. Przełożyć galaretki na talerze. Przekroić pozostałe owoce marakui na pół i wydrążyć nasiona i miąższ. Użyć do dekoracji galaretek. Podawać z lodami.
Galaretka ze smoczym owocem
Składniki:
– 300 ml soku pomarańczowego
– 30 g cukru (lub dodać do smaku)
– 1¼ łyżeczki agar-agar w proszku
– 220 g puree z kiwi (2 szt kiwi)
– 100 ml wody
– 30 g cukru (lub dodać do smaku)
– 1 smoczy owoc
Przygotowanie:
Zagotować razem sok pomarańczowy, cukier i agar w proszku na średnim ogniu. Mieszać. Po zagotowaniu, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez 1 min. Przecedzić przez gęste sitko do małej tortownicy. Za pomocą łyżki usunąć pęcherzyki powietrza. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed włożeniem do lodówki na 2 godz. Zdjąć skórkę z zielonego kiwi i pokroić w kostkę. Zmiksować kiwi ze 100 g wody w blenderze i wlać do garnka. Sposób gotowania taki sam jak soku pomarańczowego i przelewać bezpośrednio do brytfanny. Pokroić galaretki pomarańczowe i kiwi, smocze owoce w kostkę i wymieszać je razem w dużej misce lub filiżankach do serwowania. Wlać trochę soku z limonki lub jabłka jako dressing.
Galaretka w kostkach
Składniki:
– 2 szklanki wody
– 4 g agar-agar
– ¼ szklanki cukru
– owoce do wyboru (pomarańcza, mandarynki, truskawki, jagody, kiwi, etc.)
Przygotowanie:
Do małego rondla wlać 2 szklanki (480 ml) wody i wsypać 4 g agar-agra.. Mieszać i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować 2 min. Mieszać od czasu do czasu i zdjąć z ognia. Dodać ¼ szklanki (4 łyżki stołowe) cukru i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlać połowę do formy i pozostawić do ostygnięcia. Pokroić owoce. Kiedy dolna warstwa jest lekko stężona, umieścić owoce na wierzchu. Następnie wlać resztę mieszanki. Przechowywać w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Galaretkę pokroić wokół owoców, aby ładnie wyglądały. Podawać schłodzone na talerzu.
Galaretka Pimm’s No 1
Składniki:
– 125 g cukru pudru
– 200 ml wody
– otarta skórka z 1 cytryny
– otarta skórka z 1 pomarańczy
– 5 listków żelatyny
– 200 ml likieru Pimm’s No 1
– 200 ml lemoniady
– posiekane truskawki, ogórek, pomarańcza i listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Na małej patelni delikatnie rozpuść cukier puder w 200 ml wody z otartą skórką z cytryny i pomarańczy, gotować przez 2 min. Listki żelatyny namoczyć w wodzie przez 5 min, dodać odciśnięte do cukru i mieszać do rozpuszczenia. Dodać Pimm’s No1 Cup i lemoniadę, przelać do 6 szklanek, ostudzić, dodać pokrojone truskawki, ogórek i pomarańcze. Schłodzić do stężenia i udekorować listkami świeżej mięty.
Inne sposoby podania
zobacz również:
Dania z truskawkami – szybkie desery i sałatki |
Desery z czarną porzeczką: placki, muffinki i inne pyszności |
Szybkie desery w szklance – top 6 inspiracji! |
Desery i różne dania z zielonej herbaty – przepisy |