Różne sposoby na owocowe galaretki – letnie przepisy

24 lipca 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Galaretka pełnia świeżych owoców pokryta jogurtową warstwą i świeżymi owocami jest wspaniałym pomysłem na deser w upalny dzień. Do galaretki szczególnie polecamy: truskawki, maliny, poziomki, borówki, jagody, jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, mandarynki i winogrona. Galaretka z winem lub likierem to natomiast prawdziwie letni deser dla dorosłych, w dodatku prosty w przygotowaniu.

galaretka deserowa

Galaretka jabłkowo-malinowa

Składniki:
– 250 g całych wiśni
– 2 łyżki mięty
– 1 nektarynka, pozbawiona pestek
– 50 g truskawek
– 50 g jagód
1 śliwka, bez pestki
– 50 g jeżyn
– 2 szklanki kremu waniliowego
– 2 listki żelatyny
– sok jabłkowo-malinowy (2 litry)

Przygotowanie:
Namoczyć listki żelatyny w zimnej wodzie przez 5 min., aby zmiękły. Umieścić sok i 100 g wiśni w rondlu, doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Usunąć żelatynę z wody i ścisnąć, aby usunąć nadmiar wody. Dodać żelatynę do gorącego soku. Ponownie postawić na ogniu i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Przecedzić przez gęste sito, naciskając na wiśnie, aby płyn nabrał koloru. Chłodzić przez 1-2 godz., mieszając co 20 min., aż galaretka częściowo zetnie się, ale nadal będzie płynna. Odłożyć 1/2 szklanki mieszanki. Wsypać pozostałe wiśnie i owoce do galaretki. Przenieść do formy. Odłożoną galaretkę umieścić z powrotem w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż stanie się płynna. Wlać do formy na półstężałą galaretkę, aby uzyskać równą podstawę. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez noc do stężenia. Podawać z dodatkowymi owocami, kremem i miętą.

Galaretka jabłkowo-malinowa

Galaretka Prosecco Rosé

Składniki:
– butelka 750 ml wina Prosecco Rosé
– 2 szklanki (440 g) cukru pudru
– 2 szklanki (300 g) świeżych wiśni, bez pestek, plus 6 wiśni, dodatkowo, do podania
– 8 łyżeczek żelatyny w proszku
– 500 g truskawek
– 125 g malin
– 125 g jagód
– 2 łyżeczki cukru pudru
– spray oleju jadalnego

Przygotowanie:
Wymieszać prosecco i cukier w dużym rondlu i podgrzewać na ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Dodać wiśnie, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem przez 3 min. Wlać 1 szklankę (250 ml) do małego żaroodpornego dzbanka i wsypać sproszkowaną żelatynę. Umieść dzbanek w średnim rondlu z gotującą się wodą, mieszać aż żelatyna się rozpuści. Przenieść mieszankę wiśni do dużej miski, wymieszać z żelatyną, lekko ostudzić. Przechowywać w lodówce przez 30 min. Wyjąć z lodówki. Odłożyć 250 g truskawek, 10 malin i 2 łyżki jagód do podania. Obrać i pokroić pozostałe truskawki, połączyć z pozostałymi malinami i borówkami. Delikatnie spryskaj olejem sześć foremek lub szklanek na galaretki o pojemności 1 szklanki (250 ml). Do każdej foremki wlać 2 łyżki galaretki, rozłożyć jedną czwartą jagód do szklanek. Przechowywać w lodówce przez 30 min do stężenia. Dodać pozostałą galaretkę i jagody. Przechowywać w lodówce przez noc lub do stężenia. Podawać z pokrojonymi truskawkami, malinami, jagodami i dodatkowymi wiśniami. Posypać cukrem pudrem.

Galaretka Prosecco Rosé

Galaretka z marakui

Składniki:
– 6 marakui
– 4 arkusze żelatyny w listkach
– 300 ml soku tropikalnego
– 200 ml wody kokosowej
– bezzapachowy olej do smarowania
– 4 gałki lodów waniliowych, do podania

Przygotowanie:
Przekroić 4 owoce marakui i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ i nasiona do sita ustawionego nad dzbankiem z miarką. Używając tylnej części łyżki, sok przecisnąć przez sito. Powinno wyjść około 50 ml płynu. Wyrzucić nasiona. Pokroić każdy arkusz żelatyny na 4 części i włożyć do małej miski. Płatki zalać zimną wodą i odstawić na 5 min, aby zmiękły.
W międzyczasie uzupełnić sok z marakui sokiem tropikalnym, aż uzyskamy łącznie 350 ml płynu. Odłożyć na bok. W małym rondelku ustawionym na małym ogniu delikatnie podgrzewać wodę kokosową, aż płyn się zagotuje. Zdjąć z ognia. Delikatnie ścisnąć listki żelatyny, aby usunąć nadmiar wody, a następnie dodać do rondelka i mieszać drewnianą łyżką, aż się rozpuści. Schłodzić przez kilka minut. Lekko natłuść olejem 4 pojedyncze foremki na galaretki (pojemność około 175 ml). Wlać schłodzoną mieszaninę żelatyny do dzbanka z sokiem z marakui i z sokiem tropikalnym i dobrze wymieszać. Podzielić sok między foremki na galaretki. Wstawić do lodówki na około 6 godz do stężenia. Przełożyć galaretki na talerze. Przekroić pozostałe owoce marakui na pół i wydrążyć nasiona i miąższ. Użyć do dekoracji galaretek. Podawać z lodami.

Galaretka z marakui

Galaretka ze smoczym owocem

Składniki:
– 300 ml soku pomarańczowego
– 30 g cukru (lub dodać do smaku)
– 1¼ łyżeczki agar-agar w proszku
– 220 g puree z kiwi (2 szt kiwi)
– 100 ml wody
– 30 g cukru (lub dodać do smaku)
– 1 smoczy owoc

Przygotowanie:
Zagotować razem sok pomarańczowy, cukier i agar w proszku na średnim ogniu. Mieszać. Po zagotowaniu, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez 1 min. Przecedzić przez gęste sitko do małej tortownicy. Za pomocą łyżki usunąć pęcherzyki powietrza. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed włożeniem do lodówki na 2 godz. Zdjąć skórkę z zielonego kiwi i pokroić w kostkę. Zmiksować kiwi ze 100 g wody w blenderze i wlać do garnka. Sposób gotowania taki sam jak soku pomarańczowego i przelewać bezpośrednio do brytfanny. Pokroić galaretki pomarańczowe i kiwi, smocze owoce w kostkę i wymieszać je razem w dużej misce lub filiżankach do serwowania. Wlać trochę soku z limonki lub jabłka jako dressing.

Galaretka ze smoczym owocem

Galaretka w kostkach

Składniki:
– 2 szklanki wody
– 4 g agar-agar
– ¼ szklanki cukru
– owoce do wyboru (pomarańcza, mandarynki, truskawki, jagody, kiwi, etc.)

Przygotowanie:
Do małego rondla wlać 2 szklanki (480 ml) wody i wsypać 4 g agar-agra.. Mieszać i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować 2 min. Mieszać od czasu do czasu i zdjąć z ognia. Dodać ¼ szklanki (4 łyżki stołowe) cukru i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlać połowę do formy i pozostawić do ostygnięcia. Pokroić owoce. Kiedy dolna warstwa jest lekko stężona, umieścić owoce na wierzchu. Następnie wlać resztę mieszanki. Przechowywać w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Galaretkę pokroić wokół owoców, aby ładnie wyglądały. Podawać schłodzone na talerzu.

Galaretka w kostkach

Galaretka Pimm’s No 1

Składniki:
– 125 g cukru pudru
– 200 ml wody
– otarta skórka z 1 cytryny
– otarta skórka z 1 pomarańczy
– 5 listków żelatyny
– 200 ml likieru Pimm’s No 1
– 200 ml lemoniady
– posiekane truskawki, ogórek, pomarańcza i listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:
Na małej patelni delikatnie rozpuść cukier puder w 200 ml wody z otartą skórką z cytryny i pomarańczy, gotować przez 2 min. Listki żelatyny namoczyć w wodzie przez 5 min, dodać odciśnięte do cukru i mieszać do rozpuszczenia. Dodać  Pimm’s No1 Cup i lemoniadę, przelać do 6 szklanek, ostudzić, dodać pokrojone truskawki, ogórek i pomarańcze. Schłodzić do stężenia i udekorować listkami świeżej mięty.

Galaretka Pimm's No 1

Inne sposoby podania

zobacz również:

Dania z truskawkami – szybkie desery i sałatki

Desery z czarną porzeczką: placki, muffinki i inne pyszności

Szybkie desery w szklance – top 6 inspiracji!

Desery i różne dania z zielonej herbaty – przepisy



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...