Rozgrzewający kurczak po chińsku

21 stycznia 2016, dodał: Loreta
Artykuł zewnętrzny

Marynata:

– kilka łyżek ciemnego sosu sojowego

– łyżka soku z limonki

– łyżka syropu klonowego lub miodu

– łyżka oleju z pestek dyni

– duży pojedyńczy filet z kurczaka

Warzywa:

– 400 g mieszanki warzyw po chińsku

– łyżka posiekanego czosnku

– łyżka posiekanego imbiru

– garrść posiekanej zielonej cebulki

– 160 ml bulionu

– sos sojowy

– 6 łyżek oleju (u mnie z orzeszków arachidowych)

– makaron (u mnie chow mein)

– prażone orzech arachidowe (ja o nich zapomniałam:P)

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zanurzamy w niej kawałki oczyszczonego kurczaka. Najlepiej zrobić to noc wcześniej. Na dużej patelni rozgrzewmy 3 łyżki oleju i obsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy się zrumieni przekładamy go na talerz, a na patelnię dolewamy resztę oleju i podsmażamy warzywa, czosnke, imbir oraz połowę cebulki. Dolewamy do nich pozostałą marynatę po kurczaku, bulion i doprawiamy sosem sojowym. Gdy warzywa zmiękną dorzucamy do nich kurczaka i jeszcze chwilkę razem dusimy. Podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy zieloną cebulką i orzeszkami. Smacznego!

file1359405719



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.