Rozgrzewający kurczak po chińsku
Marynata:
– kilka łyżek ciemnego sosu sojowego
– łyżka soku z limonki
– łyżka syropu klonowego lub miodu
– łyżka oleju z pestek dyni
– duży pojedyńczy filet z kurczaka
Warzywa:
– 400 g mieszanki warzyw po chińsku
– łyżka posiekanego czosnku
– łyżka posiekanego imbiru
– garrść posiekanej zielonej cebulki
– 160 ml bulionu
– sos sojowy
– 6 łyżek oleju (u mnie z orzeszków arachidowych)
– makaron (u mnie chow mein)
– prażone orzech arachidowe (ja o nich zapomniałam:P)
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zanurzamy w niej kawałki oczyszczonego kurczaka. Najlepiej zrobić to noc wcześniej. Na dużej patelni rozgrzewmy 3 łyżki oleju i obsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy się zrumieni przekładamy go na talerz, a na patelnię dolewamy resztę oleju i podsmażamy warzywa, czosnke, imbir oraz połowę cebulki. Dolewamy do nich pozostałą marynatę po kurczaku, bulion i doprawiamy sosem sojowym. Gdy warzywa zmiękną dorzucamy do nich kurczaka i jeszcze chwilkę razem dusimy. Podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy zieloną cebulką i orzeszkami. Smacznego!