URODA I ZDROWIE

Rozgrzewający kurczak po chińsku

21 stycznia 2016, dodał: Loreta

Marynata:

– kilka łyżek ciemnego sosu sojowego

– łyżka soku z limonki

– łyżka syropu klonowego lub miodu

– łyżka oleju z pestek dyni

– duży pojedyńczy filet z kurczaka

Warzywa:

– 400 g mieszanki warzyw po chińsku

– łyżka posiekanego czosnku

– łyżka posiekanego imbiru

– garrść posiekanej zielonej cebulki

– 160 ml bulionu

– sos sojowy

– 6 łyżek oleju (u mnie z orzeszków arachidowych)

– makaron (u mnie chow mein)

– prażone orzech arachidowe (ja o nich zapomniałam:P)

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zanurzamy w niej kawałki oczyszczonego kurczaka. Najlepiej zrobić to noc wcześniej. Na dużej patelni rozgrzewmy 3 łyżki oleju i obsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy się zrumieni przekładamy go na talerz, a na patelnię dolewamy resztę oleju i podsmażamy warzywa, czosnke, imbir oraz połowę cebulki. Dolewamy do nich pozostałą marynatę po kurczaku, bulion i doprawiamy sosem sojowym. Gdy warzywa zmiękną dorzucamy do nich kurczaka i jeszcze chwilkę razem dusimy. Podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy zieloną cebulką i orzeszkami. Smacznego!

file1359405719

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wazelina zamiast odżywki do rzęs?
Lepszy jest olejek rycynowy, ale trzeba uważać, żeby nie dostał się do oka...
Ekskluzywne ciuchy - gdzie?
Też lubię, ale też lubię też ubrania od projektantki Agaty Wojtkiewicz ;)
Czemu kobiety wolą drani?
Z draniem jest ciekawiej, bardziej ekscytująco.. Znika nuda, rutyna codzienności... Można zaszaleć,...
Gazetki promocyjne.
U mnie to bardziej jest na zasadzie reklamy w tv czy necie,...