URODA I ZDROWIE

Rozgrzewający kurczak po chińsku

21 stycznia 2016, dodał: Loreta

Marynata:

– kilka łyżek ciemnego sosu sojowego

– łyżka soku z limonki

– łyżka syropu klonowego lub miodu

– łyżka oleju z pestek dyni

– duży pojedyńczy filet z kurczaka

Warzywa:

– 400 g mieszanki warzyw po chińsku

– łyżka posiekanego czosnku

– łyżka posiekanego imbiru

– garrść posiekanej zielonej cebulki

– 160 ml bulionu

– sos sojowy

– 6 łyżek oleju (u mnie z orzeszków arachidowych)

– makaron (u mnie chow mein)

– prażone orzech arachidowe (ja o nich zapomniałam:P)

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zanurzamy w niej kawałki oczyszczonego kurczaka. Najlepiej zrobić to noc wcześniej. Na dużej patelni rozgrzewmy 3 łyżki oleju i obsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy się zrumieni przekładamy go na talerz, a na patelnię dolewamy resztę oleju i podsmażamy warzywa, czosnke, imbir oraz połowę cebulki. Dolewamy do nich pozostałą marynatę po kurczaku, bulion i doprawiamy sosem sojowym. Gdy warzywa zmiękną dorzucamy do nich kurczaka i jeszcze chwilkę razem dusimy. Podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy zieloną cebulką i orzeszkami. Smacznego!

file1359405719

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gabinet lekarski
Jeśli chodzi o profesjonalnie wyposażone gabinety ginekologiczne, to polecam Centrum Medyczne Babka Medica...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Sama już przestałam przejmować się wirusem, bo jak zawsze jesienią mam zwykłą infekcję,...
Inicjatywa w stworzeniu trwałego zw…
Żyjemy w czasach, gdzie relacje stały się przejściowe, ludzie są rozpieszczeni i zamiast...
Sklepy dziecięce
Fajne rzeczy dziecięce i w niskich cenach są ostatnio w marketach, warto tam...