Rozgrzewający kurczak po chińsku

21 stycznia 2016,
dodał: Loreta
Artykuł zewnętrzny

Marynata:

– kilka łyżek ciemnego sosu sojowego

– łyżka soku z limonki

– łyżka syropu klonowego lub miodu

– łyżka oleju z pestek dyni

– duży pojedyńczy filet z kurczaka

Warzywa:

– 400 g mieszanki warzyw po chińsku

– łyżka posiekanego czosnku

– łyżka posiekanego imbiru

– garrść posiekanej zielonej cebulki

– 160 ml bulionu

– sos sojowy

– 6 łyżek oleju (u mnie z orzeszków arachidowych)

– makaron (u mnie chow mein)

– prażone orzech arachidowe (ja o nich zapomniałam:P)

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zanurzamy w niej kawałki oczyszczonego kurczaka. Najlepiej zrobić to noc wcześniej. Na dużej patelni rozgrzewmy 3 łyżki oleju i obsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy się zrumieni przekładamy go na talerz, a na patelnię dolewamy resztę oleju i podsmażamy warzywa, czosnke, imbir oraz połowę cebulki. Dolewamy do nich pozostałą marynatę po kurczaku, bulion i doprawiamy sosem sojowym. Gdy warzywa zmiękną dorzucamy do nich kurczaka i jeszcze chwilkę razem dusimy. Podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy zieloną cebulką i orzeszkami. Smacznego!

file1359405719



FORUM - bieżące dyskusje

Nasze mniejsze i większe kłamstwa:)…
Tak jest chyba najlepiej. Przynajmniej nie ma się później wyrzutów sumienia.
Włókniaki na powiekach
> rosie napisał/a: > Ja bym najpierw leczyla przyczynę czyli insulinoopornosc....Lekarze sami na to nie wpadli...? No...
Nadkwasota
Od mniej więcej roku, może troszkę dłużej, miewam wieczorami zgagę. Pomaga mi zjedzenie kilku...
Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Do tego masaż skóry głowy i całego czepca podczas wcierania. Nie każdy pamięta...