Rozgrzewający kociołek cygański

1 marca 2017, dodał: oliwka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

kociołek-cygański

  • 800 g pokrojonego w grubą kostkę karczka wieprzowego
  • 100 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • 200 g pokrojonych w ćwiartki pieczarek
  • 2 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g ciętej, zielonej fasoli szparagowej
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 50 g ostrego ketchupu
  • 100 ml pikantnego soku pomidorowego
  • 100 ml bulionu
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 100 ml czerwonego wina
  • Ostra papryka, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, majeranek, kminek, sól

Pokrojoną karkówkę posypać solą i pieprzem, oprószyć papryką. W rondlu rozgrzać oliwę, obsmażyć boczek, włożyć pokrojoną karkówkę i obsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać czosnek, cebulę, pieczarki i paprykę. Smażyć 10 minut, zalać bulionem i czerwonym winem. Dodać przyprawy, fasolę szparagową, przecier pomidorowy, ostry ketchup, pikantny sok pomidorowy i dusić do miękkości. Żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak należy zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.