Składniki:
- 800 g pokrojonego w grubą kostkę karczka wieprzowego
 - 100 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
 - 2 pokrojone w kostkę cebule
 - 200 g pokrojonych w ćwiartki pieczarek
 - 2 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
 - 100 g czerwonej papryki
 - 100 g ciętej, zielonej fasoli szparagowej
 - 50 g przecieru pomidorowego
 - 50 g ostrego ketchupu
 - 100 ml pikantnego soku pomidorowego
 - 100 ml bulionu
 - 50 ml oleju do smażenia
 - 100 ml czerwonego wina
 - Ostra papryka, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, majeranek, kminek, sól
 
Pokrojoną karkówkę posypać solą i pieprzem, oprószyć papryką. W rondlu rozgrzać oliwę, obsmażyć boczek, włożyć pokrojoną karkówkę i obsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać czosnek, cebulę, pieczarki i paprykę. Smażyć 10 minut, zalać bulionem i czerwonym winem. Dodać przyprawy, fasolę szparagową, przecier pomidorowy, ostry ketchup, pikantny sok pomidorowy i dusić do miękkości. Żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak należy zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.
        











