Rozgrzewające danie na zimę: chili con carne
Artykuł zewnętrzny
Składniki do przygotowania chili con carne
- 2 czerwone cebule,
- 2 łyżki oliwy,
- 3 ząbki czosnku,
- 150 g parzonego lub wędzonego boczku,
- 1 kg mielonej wołowiny,
- 200 g gorącego bulionu wołowego lub wody,
- 100 ml gorącej kawy,
- 1 i ½ puszki obranych pomidorów,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 czerwona papryka,
- papryczka chili,
- 400 g czerwonej fasoli,
- 200 g kukurydzy,
- 3 kostki ciemnej czekolady,
- przyprawy: dodaj po 1 i ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, suszonego oregano, ostrej papryki.
Opis wykonania chili con carne
Rozgrzej oliwę w garnku i przysmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę, starty czosnek oraz przyprawy. Na osobnej patelni podsmaż boczek i przełóż go potem do garnka z cebulą, a na pozostałym po boczku tłuszczu usmaż wołowinę. Smaż mięso partiami i przekładaj je po trochu do garnka z cebulą. Gdy mięso będzie usmażone, wymieszaj je dokładnie z cebulą i podsmaż wszystko jeszcze 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Potem dodaj gorący bulion oraz kawę i zagotuj. Duś przez 45-60 minut na małym ogniu. Później dodaj pomidory, zagotuj. Następnie dodaj cukier oraz czekoladę. Wymieszaj. Dodaj do potrawy pokrojoną w kostki paprykę, posiekaną papryczkę chili, fasolę oraz kukurydzę. Gotuj jeszcze przez 1 – 1½ godziny.