Rozgrzewający kociołek z kabanosów, papryki i cukinii

7 stycznia 2020, dodał: zofya
Artykuł zewnętrzny

Rozgrzewający kociołek na zimę

Najlepsze teraz sycące jednogarnkowe, rozgrzewające danie na jesień, zawierające mnóstwo pysznych i zdrowych składników odżywczych. Kiedy wchodzisz do ciepłego domu a na palniku podskakuje wesoło rondel z pyszną zawartością, życie od razu staje się piękne. Do kociołka można dodawać różne warzywa i dowolnie go urozmaicać: paprykę, kabaczek, cukinię, papryki kolorowe, dużo cebuli i czosnku aby organizm mógł zwalczać infekcje.

składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule czosnkowe
  • 3 ząbki czosnku
  • marchew średniej wielkości
  • cukinia
  • puszka kukurydzy
  • pomidory z puszki krojone
  • 4 pieczarki
  • kiełbasa chorizo
  • kilka kabanosów drobiowych
  • olej
  • przyprawy: pieprz z młynka, bazylia, szczypta cukru, sól, papryka ostra
  • opcjonalnie: starty żółty ser, śmietana kwaśna, puszka kukurydzy lub groszku

Krok 1

Rozgrzać w woku olej, wsypać  pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, pokroić w kostkę cukinię zieloną (nie obierać ze skóry), obraną i pokrojoną w cienkie  talarki marchew

Krok drugi

Obrać ze skóry pieczarki i pokroić w talarki

Krok 3

Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo

Krok 4

Dodać pokrojone na małe kawałeczki kabanosy drobiowe

Krok 5

Do całości dodać szklankę wody lub rosołu i gotować około 15 minut na wolnym ogniu. Na samym końcu dodać posiekany czosnek, przyprawy, fasolkę z puszki oraz pomidory, pogotować chwilkę. Można dodać troszkę startego żółtego sera oraz kleks śmietany. Podawać z bagietką i masełkiem.

Smacznego!