Rozgrzewająca ostra Tajska zupa
Danie – 5 porcji
Porcja – ok. 380 kcal
Składniki :
* 2 piersi z kurczaka
* 20 krewetek
* 1 l bulionu
* 2 puszki mleka kokosowego
* 4 dymki
* 2 chili
* imbir
* 2 pomidory
* sok z limonki i z 1/2 cytryny
* olej sezamowy
* 1/2 opakowania makaronu ryżowego
* pieprz, sól
Przygotowanie :
1. Krewetki przecedź wrzątkiej, zalej sokiem z cytryny i odstaw.
2. Makaron ryżowy zalej na 5 min. wrzątkiem.
3. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, usmaż na oleju, posól i oprósz pieprzem.
4. Posiekaj dymki i następnie przekrój chili, usuń pestki i posiekaj.
5. Kawałek imbiru obierz, pokrój, przeciśnij przez praskę do czosnku.
6. W garnku na oleju podsmaż dymki, chili i imbir aż się zeszklą.
7. Zalej bulionem.
8. Dodaj pokrojone pomidory bez skóry, makaron i kurczaka.
9. Dodaj sok z limonki i gotuj.
10. Pod koniec dodaj krewetki.