Rosołek z kaszką i koperkiem
Lekko strawna zupa . Dobra dla dzieci i rekonwalescentów .
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 duże udka z kurczaka
1/3 indyczej szyjki
3 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
¼ pora
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
12 łyżek kaszy manny błyskawicznej
2 żółtka
1 kostka bulionu drobiowego
1 kostka bulionu z kury
1/2 pęczka pokrojonego drobno koperku
7 szklanek wody
1 łyżka masła
Udka z kurczaka , szyjkę indyczą warzywa , liść laurowy , ziele angielskie ,kostki bulionowe zalać wodą i gotować 50 minut . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Zasypać kaszą manną . Gotować 5 minut . Marchewkę pokroić w talarki . Rozgrzać w garnuszku masło i podsmażyć na nim koper- przełożyć do garnka z bulionem . Żółtka rozrobić odrobiną wywaru i wlać do zupy .
Można podawać w bulionówkach do picia . Można dodać do zupy obrane ze skórek , chrząstek , kości i podzielone na kawałki mięso .Można dołożyć do zupy pokrojona w plasterki marchewkę .