Rosół z perliczki
Składniki:
– sprawiona perliczka – 1 szt.
– woda – 3 l
– marchew – 300 g
– pietruszka – 200 g
– seler – 150 g
– por – 1 nieduża sztuka
– cebula – 1 szt.
– koperek – 1 mały pęczek
– sól, jasny sos sojowy do smaku
– Makaron Międzybrodzki Krajanka – 1 opakowanie
– natka pietruszki – 3-4 gałązki
Przygotowanie:
Obraną z łuski cebulę opalić nad ogniem – poprawi to zapach oraz barwę zupy.
Sprawioną perliczkę i obrane warzywa gotować na bardzo wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania dla lepszego aromatu dodać związany bawełnianym sznurkiem koperek.
Przygotowany rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym oraz solą.
Podawać z ugotowanym wg przepisu makaronem Krajanka. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.