Rosół z kaczki z makaronem gwiazdki
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- Grzbiet, kości z podbrzusza z kaczki
- 1 duża marchew
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1/2 dużego selera
- 1 duża cebula
- 2 kostki rosołowe
Po 1 szt. kostek smaku – papryka i czosnek
- pieprz, sól, maggi, do smaku
- natka pietruszki, selera, wg uznania
- 1 opakowanie makaronu gwiazdki
PRZYGOTOWANIE:
- Części kaczki płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy również zimną wodą, ale wcześniej przegotowaną. Gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Jeśli kaczka jest bardzo tłusta, to czasami ściągam część skóry.
- Po dwóch godzinach kości wyjmujemy z wywaru, a sam wywar przecedzamy przez gęste sitko – pozbędziemy się dzięki temu szumowin. Części kaczki płuczemy pod bieżącą wodą, by również je usunąć.
- Następnie wkładamy je do przecedzonego wywaru i nastawiamy znów na małym ogniu, dodając selera przekrojonego na 2-3 części, pietruszkę i marchewkę pokrojone w grube słupki i cebulę przekrojoną na pół, w tym połówkę podpieczoną na suchej patelni (ma nawet nabrać czarnej barwy – chodzi o aromat). Gotujemy powoli aż do miękkości jarzyn. Pod koniec dodajemy kostki rosołowe, żeby złagodzić smak (rosół z kaczki ma specyficzny smak) i kostki smaku, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i maggi.
- Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu i podawać z rosołem posypanym natką.