Roladki ziemniaczano-mięsne

6 kwietnia 2011, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 30-50 dag mielonego mięsa wieprzowego

– 2 jajka

– 5 dag bułki tartej

– 75 -1000 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

-3 żółtka

– 10 dag mąki

– pietruszka, sól, pieprz, olej do smażenia

Mięso mieszamy dokładnie z jajkami, bułką tartą i 1/3 szkl. wody. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (wg uznania), przyprawiamy do smaku  dokładnie wyrabiamy.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy je  jak są ciepłe. Następnie mielimy je w maszynce.

Do zimnych ziemniaków dodajemy 3 żółtka i mąkę, solimy i wyrabiamy ciasto, które wałkujemy na  placek o średnicy 5-7 cm.

Z naszej masy mięsnej formujemy wałek o średnicy około5-7 cm i układamy na cieście ziemniaczanym (placki : mięsny oraz ziemniaczany muszą mieć taką samą długość) – łączymy 2 placki ze sobą sklejając brzegi ciasta.

Od razy kroimy roladę na 1 cm plasterki. Obtaczamy je w mące i smażymy z  obu stron na piękny złocisty kolor. Podajemy je z surówką lub sałatka na ciepło.

Smacznego

file1302125145



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...