Roladki ziemniaczano-mięsne
składniki:
– 30-50 dag mielonego mięsa wieprzowego
– 2 jajka
– 5 dag bułki tartej
– 75 -1000 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
-3 żółtka
– 10 dag mąki
– pietruszka, sól, pieprz, olej do smażenia
Mięso mieszamy dokładnie z jajkami, bułką tartą i 1/3 szkl. wody. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (wg uznania), przyprawiamy do smaku dokładnie wyrabiamy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy je jak są ciepłe. Następnie mielimy je w maszynce.
Do zimnych ziemniaków dodajemy 3 żółtka i mąkę, solimy i wyrabiamy ciasto, które wałkujemy na placek o średnicy 5-7 cm.
Z naszej masy mięsnej formujemy wałek o średnicy około5-7 cm i układamy na cieście ziemniaczanym (placki : mięsny oraz ziemniaczany muszą mieć taką samą długość) – łączymy 2 placki ze sobą sklejając brzegi ciasta.
Od razy kroimy roladę na 1 cm plasterki. Obtaczamy je w mące i smażymy z obu stron na piękny złocisty kolor. Podajemy je z surówką lub sałatka na ciepło.
Smacznego