roladki z bakaliami na owocach
Artykuł zewnętrzny
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka wody
100 g orzechów włoskich
100 g suszonych śliwek
100 g rodzynek
2 banany
2 gruszki
2 kiwi
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa
- owoce obrać, pokroić w plastry rozłożyć na talerzach, skropić sokiem z limonki, posypać cynamonem,
- z mąki, wody i soli zagnieść ciasto (jeżeli ciasto klei się do ręki, dodać więcej mąki),
- rozwałkować je na prostokąt,
- rodzynki i śliwki pokroić, zalać wrzącą wodą na kilka minut,
- orzechy pokruszyć,
- na patelni podprażyć orzechy, dodać namoczone owoce, chwilę smażyć,
- dodać 4 łyżki wody z moczenia owoców, miód, cukier, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, wymieszać,
- masę wystudzić, wyłożyć na ciasto,
- ciasto zwinąć w roladę i pokroić w kawałki około 1 cm,
- smażyć je na patelni z dość dużą zawartością oleju,
- podawać na owocach