roladki z bakaliami na owocach

15 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

2 szklanki mąki

1 niepełna szklanka wody

100 g orzechów włoskich

100 g suszonych śliwek

100 g rodzynek

2 banany

2 gruszki

2 kiwi

1 łyżeczka miodu

sok z 1/2 limonki

1 łyżeczka cukru trzcinowego

sól, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa

  • owoce obrać, pokroić w  plastry rozłożyć na talerzach, skropić sokiem z limonki, posypać cynamonem,
  • z mąki, wody i soli zagnieść ciasto (jeżeli ciasto klei się do ręki, dodać więcej mąki),
  • rozwałkować je na prostokąt,
  • rodzynki i śliwki pokroić, zalać wrzącą wodą na kilka minut,
  • orzechy pokruszyć,
  • na patelni podprażyć orzechy, dodać namoczone owoce, chwilę smażyć,
  • dodać 4 łyżki wody z  moczenia owoców, miód, cukier, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, wymieszać,
  • masę wystudzić, wyłożyć na ciasto,
  • ciasto zwinąć w roladę i  pokroić w kawałki około 1  cm,
  • smażyć je na patelni z dość dużą zawartością oleju,
  • podawać na owocach

file1268643791