Roladki rybne z parowaru na zielonym pikantnym sosie

11 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

4 mrożone filety rybne (ja użyłam mintaja)

1 średni pomidor

4 plastry ogórka konserwowego

1 kawałek białe części pora (długością odpowiadający szerokości ryby)

2 nóżki pieczarek

20 kaparów

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki przyprawy do ryb

¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

¼ łyżeczki soli

Sos:

100 ml wody

3 łyżki śmietany 18%

10 kaparów

1 łyżka czarnego kawioru

1 łyżeczka pasty Wasabi

1/8 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki zielonego mielonego pieprzu

Rybę rozmrażamy, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki. Pora dzielimy na 4 części, nóżki pieczarek na połówki. Na brzeg każdego fileta kładziemy po ćwiartce pomidora (posypanej czarnym mielonym pieprzem oraz solą), połówce nóżki pieczarki i  kawałku pora. Zwijamy roladki i spinamy je wykałaczkami. Na każdej roladce układamy po 5 kaparów. Wstawiamy rybę do parowaru na 20 minut (od momentu zagotowania wody).

Składniki sosu mieszamy ze sobą w garnku i doprowadzamy do wrzenia na minimalnym ogniu często mieszając. Na talerze wylewamy porcje sosu, na nim układamy roladki, na każdej kładziemy po plastrze ogórka.

Smacznego!

file1263233229