Roladka kawowo-czekoladowa
Ciasto: 4 jajka, 1/2 szkl. cukru, 115 g mlecznej czekolady, łyżeczka kawy instant.
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać stopioną czekoladę oraz kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Dokładnie utrzeć. Dodać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem o wym. 25×36 cm. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w formie na ok. 4 godz. lub dłużej.
Krem: 250 ml śmietanki 30%, 150g białej czekolady, 3 łyżki likieru kawowego.
Śmietankę doprowadzić niemal do wrzenia. Czekoladę bardzo drobno posiekać, dodać do śmietanki, mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać likier kawowy. Ostudzić, przykryć i wstawić na ok. 4 godz. do lodówki. Śmietankę ubić do konsystencji kremu. Ciasto wyjąć z formy, rozsmarować krem, zrolować, oprószyć cukrem pudrem. Schładzać ok. 2 godz.
Kawa i czekolada-dwa w jednym :)