Roladka kawowo-czekoladowa

12 stycznia 2012,
dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 4 jajka, 1/2 szkl. cukru, 115 g mlecznej czekolady, łyżeczka kawy instant.

Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać stopioną czekoladę oraz kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Dokładnie utrzeć. Dodać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem o wym. 25×36 cm. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w formie na ok. 4 godz. lub dłużej.

Krem: 250 ml śmietanki 30%, 150g białej czekolady, 3 łyżki likieru kawowego.

Śmietankę doprowadzić niemal do wrzenia. Czekoladę bardzo drobno posiekać, dodać do śmietanki, mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać likier kawowy. Ostudzić, przykryć i wstawić na ok. 4 godz. do lodówki. Śmietankę ubić do konsystencji kremu. Ciasto wyjąć z formy, rozsmarować krem, zrolować, oprószyć cukrem pudrem. Schładzać ok. 2 godz.

Kawa i czekolada-dwa w jednym :)

file1326377821



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....