Rolada jabłkowa z bitą śmietaną
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- Masa jabłkowa:
- 5 jabłek
- 1 banan
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- Dodatkowo:
- bita śmietana
- lukier
- polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel aromatu waniliowego. Chwilkę miksować. Wlać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok 10-15 minut w 180 stopniach. Ściereczkę posypać cukrem, na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon.Pozostawić do wystudzenia.
Masa jabłkowa: Jabłka umyć,obrać i pokroić w kosteczkę wraz z bananem.Wsypać do garnka wlewając cztery łyżki wody. Zagotować,często mieszając.Dodać cukier.Gdy jabłka będą już miękkie(nie rozgotowane) wsypać galaretkę cytrynową. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Rozwinąć ciasto i wyłożyć masę jabłkową. Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego stężenia. Przyozdobić lukrem oraz polewą czekoladową z bitą śmietaną.