Rodzaje miodów – najlepsze dla zdrowia!
W okresie jesienno-zimowych infekcji po miód sięgamy częściej niż zwykle. W wielu gospodarstwach domowych na kuchennych półkach możemy znaleźć miody lipowe, wielokwiatowe, gryczane, czy akacjowe – te są najbardziej popularne. Jednak na rynku można spotkać jeszcze wiele odmian miodu, mniej popularnych, ale posiadających równie cenne składniki odżywcze. Jak więc wybrać najlepszy do naszych potrzeb i na co zwracać uwagę? Jakie właściwości mają poszczególne miody? Zobaczcie odpowiedzi.
Na zdrowie
Zacznijmy od pytania – czy warto spożywać miód? Oczywiście, ale musicie pamiętać o umiarze. Mimo wszystko może zawierać silne alergeny oraz podwyższać poziom cukru we krwi. Jednak jest dużo zdrowszy od białego cukru, więc śmiało możecie go wprowadzić jako zamiennik. Doskonale nadaje się do ciast, herbaty czy nawet potraw wytrawnych. Słodycz zawarta w miodzie, jest znacznie lepiej przyswajalna przez organizm niż cukry proste.
Jak wybrać odpowiedni miód? Gatunki różnią się przede wszystkim kolorem oraz smakiem. Wszystko jest zależne od ich pochodzenia. Dzielimy je na grupę nektarową (wytwarzany z roślin), spadziową (powstaje z wydalin owadów) lub nektarowo – spadziową (ma w sobie nektar roślin oraz wydaliny owadów).
Spożywanie
Do miodu możecie zakupić specjalną łyżeczkę. Wtedy dużo łatwiej będzie Wam go wydobywać ze słoika. Pamiętajcie, aby miód kupować ze sprawdzonych źródeł. Cudownie jeżeli uda Wam się dotrzeć do pszczelarza. Dzięki temu unikniecie spożywania zbędnych konserwantów czy sztucznych barwników. Miód nie powinien być gotowany, ani podgrzewany. Niestety przy 50 °C traci wszelkie właściwości lecznicze i zdrowotne.
Rodzaje miodów
Gryczany – pozyskuje się go z pyłków gryki. Kolor ma ciemny i bursztynowy. W smaku jest bardzo intensywny. Zalecany przy problemach z układem krążenia, miażdżycą czy kłopotach z koncentracją. Miód rzepakowy uzyskuje się z nektaru żółtych kwiatów rzepaku. Jego barwa jest żółta i jasna, a smak słodki z nutką goryczy. Działa wzmacniająco oraz wspomaga leczenie nerek czy wątroby. Lipowy charakteryzuje się jasną barwą przypominającą kolor herbaciany. W smaku jest delikatniejszy niż gryczany. Najczęściej stosuje się go przy przeziębieniach i gorączkach. Kolejny rodzaj, to miód z drzew iglastych. Barwa wpada delikatnie w zielony. Słodycz jest lekko wyczuwalna. Polecamy na odporność oraz płuca.
Akacjowa słodycz ma kolor kremowy i jasny. Konsystencja jest zbita. Dobrze działa na układ moczowy oraz pracę nerek. Wielokwiatowy łączy w sobie słodkość oraz delikatność. Wyczujecie w nim zapach oraz smak kwiatów. Świetnie spisuje się przy przeziębieniach oraz astmie. Miód wrzosowy pachnie wrzosami. Smak ma gorzki i ostry. Barwę rubinowo – brunatną, a konsystencję płynną. Sięgajcie po niego przy chorobach nerek i dróg moczowych. Spadziowy produkuje się z wydzieliny mszyc i czerwców, która jest zagęszczana przez pszczoły. Spadź pobiera się z drzew liściastych oraz iglastych. Posiada szerokie zastosowanie zdrowotne.
Rzadko spotykane
Istnieje garstka miodów, które są rzadko spotykane. Jednak zasługują na uwagę przez wzgląd na swoje właściwości oraz smak. Należy do nich miód malinowy. Jak nazwa wskazuje, produkuje się go z kwiatów malin. Kusi owocowo – malinowym zapachem, jasnym kolorem oraz słodko – kwaskowatym smakiem. Wzmacnia i odpręża organizm. Kolejnym ciekawym miodem jest nawłociowy. Powstaje z nektaru nawłoci pospolitej (inna nazwa, to mimoza). Kolor ma jasnożółty, a konsystencję kremową. W smaku jest słodko – gorzki i pomaga na zakażenia oraz stany zapalne. Może Was zaciekawić miód mniszkowy. Do produkcji używa się nektaru z mniszka lekarskiego. Jest bardzo słodki, o jasnożółtej barwie. Polecany na choroby serca, wątroby czy nerek. Można by wymieniać jeszcze długo, ale ostatnim miodem, który zwrócił moją uwagę jest miód pomarańczowy. Wytwarza się go z kwiatów pomarańczy. Można wyczuć w nim aromat owoców. Stosujcie go na uspokojenie, oczyszczenie, problemy z zasypianiem czy żołądkowe.
zobacz również:
Miód gryczany – właściwości zdrowotne i korzyści dla organizmu
Żeberka w miodzie – przepis krok po kroku |
Woda z miodem – korzyści dla zdrowia i przepis |
Miody z Pasieki Smakulskich – opinia |