Risotto – szybko i kolorowo
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 40 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml wody
- 50 ml oliwy
- 250 g ryżu
- 200 g marchwi
- 1 łyż. Vegety pikantnej
- 150 g czerwonej, świeżej papryki
- 100 g kukurydzy z puszki
- 200 g świeżej kapusty
Przygotowanie
1. Cebulę i czosnek z dodatkiem odrobiny wody posiekać mikserem.
2. Na oliwie obsmażyć odcedzony ryż i drobno pokrojoną marchew, dodać rozdrobnioną cebulę i czosnek, łyżeczkę Vegety pikantnej, podlać odrobiną wody i chwilkę poddusić.
3. Następnie dodać świeżą paprykę, pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Dusić dolewając wody jeszcze około 10 minut.
4. Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojoną kapustę, resztę Vegety pikantnej i dusić, aż ryż zmięknie.
Serwowanie
Przed podaniem risotto posypać siekaną natką pietruszki.
na podstawie: www.podravka.pl