Risotto po mediolańsku | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Risotto po mediolańsku

7 września 2013, dodał: rosie
Artykuł zewnętrzny

Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub dodatek do dań mięsnych

– 40 dag ryżu
– 8-10 dag startego parmezanu
– cebula
– biały pieprz
– szczypta szafranu
– 4-5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
– 10 dag masła
– sól

W rondlu roztopić łyżkę masła i zeszklić na nim posiekaną cebulkę, dodać drugą łyżkę masła, roztopić, wsypać ryż i mieszając smażyć na średnim ogniu około 2 minut. Gdy ryz nabierze szklistości, wlać łyżkę wazową bulionu i często mieszając gotować, aż ryz wchłonie cały bulion. , dodać szafran i następna porcje wywaru, gotować jeszcze około 25 minut, stopniowo dolewając bulion.
Przerwać podgrzewanie i dolewanie, gdy risotto stanie się kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany. Zdjąć z ognia, dodać resztę masła, parmezan, pieprz i sól, wymieszać.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...