Prezentujemy kolejną restaurację, której dania testujemy w ramach ogólnopolskiej akcji Blogerzy Smakują – tym razem udaliśmy się do restauracji Cozzi w Gdyni:
Klimatyczne oświetlenie, świece, oliwy na stołach to tylko niektóre elementy, które sprawiają, że czujemy tutaj klimat Toskanii. Menu pełne jest włoskich przysmaków, takich jak makarony, pizza czy owoce morza. Jako starter dostałyśmy kawałki wypiekanej w lokalu foccaci, idealnej do jedzenia z oliwą.
– przystawka –
Na początek bez wahania wybrałyśmy Antipasto per due, czyli deskę pełną włoskich przysmaków (39 zł). Znalazły się na niej m. in. salami Spianata Piccante, szynka parmeńska, szynka Speck, mozzarella, niebieski ser pleśniowy, oliwki, melon, suszone pomidory, bagietki i wiele innych. Ta przystawka była strzałem w dziesiątkę.
– danie główne –
Jako danie główne wybrałam pozycję z Menu dnia, które codziennie się zmienia i jest dołączane do głównego Menu restauracji. Była to pierś kurczaka zapiekana pod serem Rokpol, podana na konfiturze z czerwonej cebuli, z opiekanymi ziemniakami i sałatką (28 zł). Danie wpasowało się w moje smaki, bo uwielbiam sery pleśniowe, a konfiturę z czerwonej cebuli robię również w domu (dodaję do niej mniej octu, ta w restauracji była dla mnie dobra, ale odrobinę zbyt mocna).
– danie główne –
Martyna zamówiła Pollo alla Pizzaiola, czyli grillowaną pierś kurczaka z suszonymi pomidorami, zapiekaną pod mozzarellą, podaną na warzywnej caponacie, z sosem bazyliowym i opiekanymi ziemniaczkami (32 zł). Dania są bardzo smaczne, a porcje duże.
Testowała:
kakufashioncook.blogspot.com
zobacz również:
- Akcja Blogerzy Smakują – przyłącz się!
- Baza Testerek i Blogerek
- Obecnie testowane restauracje – zgłoś się!
- Pozostałe recenzje blogerek