Restauracja Bułgarska w Łodzi – kuchnia bałkańska, opinie, menu i ceny | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Restauracja Bułgarska w Łodzi – kuchnia bałkańska, opinie, menu i ceny

17 września 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kuchnia bułgarska uznawana jest za jedną ze zdrowszych w Europie. To kuchnia pełna słońca, wyrazistych dań dzięki aromatycznym przyprawom, kolorowa i różnorodna. Charakteryzuje się lekkością i dużą ilością duszonych warzyw. Poza tym znajdziesz w niej esencjonalne gęste i pożywne zupy, aromatyczne mięsa typu jagnięcina, baranina, wieprzowina, cielęcina czy kurczak oraz dodatki takie jak  jogurty czy sery. Bardzo rzadko w Bułgarii smaży się cokolwiek, mieszkańcy raczej preferują grillowanie. Kolejną ciekawostką może być fakt, że Bułgarzy uwielbiają chleb w sporych ilościach, szczególnie świeży, który można łamać palcami a następnie maczać w gęstych daniach podawanych w specjalnych kociołkach ceramicznych. Taką zabawę i możliwość zwiedzenia tego kraju pod kątem kulinarnym macie na wyciągnięcie ręki: wystarczy odwiedzić Restaurację Bułgarską mieszczącą się na najdłuższym deptaku w Łodzi czyli przy ulicy Piotrkowskiej 69.

Myślę, że początek jesieni to najlepszy moment na skosztowanie rozgrzewających dań bałkańskich, które przygotuje nam prawdziwy szef kuchni pochodzący z Bułgarii. Bogactwo przekąsek, zup, pysznych mięs z grilla, a nawet win prosto z Bułgarii zachwyca i powoduje, że chcemy tu ucztować i biesiadować bez końca. Trudno zdecydować się na jedno danie, karta jest bardzo bogata, a pomocne zdjęcia ułatwiają dokonanie wyboru. Charakterystycznych dań kuchni bułgarskiej, w której też widać wpływy kuchni greckiej czy włoskiej nie brakuje w tym miejscu bez wątpienia: świeże sałaty, zupy na bazie jogurtów, gulasze, różne konfiguracje kotlecików z mielonego mięsa (kjufte czy kebabcze) opiekane warzywa…jednym słowem kuchnia pełna radości i afirmacji życia.

Weganie oraz wegetarianie również znajdą tutaj coś pysznego dla siebie, mnie osobiście zachwyciły najlepsze jakie jadłam do tej pory, podawane na ciepło gołąbki w liściach winogrona z ryżem i sosem. Wspaniała świeża przekąska, która skradła moje serce.  Pięknie podana, z kiełkami i pomidorkami stanowi świetne preludium do dalszej uczty i pobudza nasze kubki smakowe i apetyt. Kolejnym razem skuszę się na deskę serów bułgarskich czy opiekane papryczki.

Czas na zupę – tutaj mamy do wyboru bob czorbę (tradycyjną zupę z fasolą), topczeta supa ( z klopsikami wieprzowo-wołowymi), szkembe czorba (flaczki). Wybrałam zupę z klopsikami, której smak mnie pozytywnie zaskoczył – niezwykle esencjonalna i wyrazista z  malutkimi uroczymi pulpecikami i świeżymi ziołami. Kocham zupy i bardzo doceniam to, że potrafią tak wspaniale rozgrzewać i sycić, ta zupa podana w tradycyjnej bulionówce jest naprawdę godna polecenia. Po zupie przyszła pora na dania główne, uwierzcie mi, że będziecie mieli ogromny problem z  wyborem potraw: szef kuchni zatroszczył się o to, aby nie brakowało tu tradycyjnych dań na bazie ryb, baraniny, wieprzowiny, drobiu również z grilla czy warzywnych dań. W karcie znajdziecie do wyboru szeroki wachlarz alkoholi – wina, ale też typową wódkę bułgarską rakiję, którą pierwszy raz kosztowaliśmy i naprawdę jest ciekawa w smaku.

 

Można zjeść tutaj doradę z pieca, udziec jagnięcy, musakę, gicz cielęcą, kaczkę po bułgarsku i wiele innych. Dania są podzielone na dania z pieca i grillowane. Ja wybrałam fenomenalną potrawę zapiekaną z serem sirene – Gjuwecze s meso – z papryczką, warzywami, aromatycznymi przyprawami, serwowaną z cienkim chlebkiem. Prawdziwa pożywna uczta dla dwóch osób – tak tak  – nie uda Wam się zjeść zawartości kociołka samemu, ale próbujcie o jest to naprawdę pyszne danie dzięki rozpływającemu się w ustach niesamowitemu serowi i połączenia ostrej papryki z rozkosznie miękkim soczystym mięsem. Mięsa są wcześniej marynowane i macerowane w przyprawach dzięki temu bardzo przyjemnie się je degustuje.

 

W karcie zobaczymy też różne dodatki do dań głównych i surówki: ziemniaki opiekane, ryż po bułgarsku, ljutenicę, buraki z wiśniami, które mnie osobiście skusiły i okazały się bardzo ciekawe w smaku. Można też przyjść z całą rodziną włącznie z dziećmi, które w karcie też znajdą dania dla siebie (różne kąski z fileta czy sera) i mnóstwo pysznych deserów. Dla smakoszy dań mięsnych jest dobra nowina – można zamówić cały półmisek przeróżnych grillowanych mięsnych dań lub potraw mięsnych z pieca – szef kuchni przygotuje dla Was mix mięs (ponad 550 gram) tak aby każdy mógł skosztować kawałek pysznego soczystego marynowanego mięsa, podawany na warzywach i sałacie w bardzo przyzwoitej cenie.

Na koniec uczty warto skosztować orzeźwiającego deseru, takim jest na pewno deser jogurtowy  orzeszkami i miodem (sam jogurt, gęsty i śmietankowy w smaku można kroić nożem i podawany jest jak kulki lodów), krem karamel przypominający nieco włoska panna cottę z sosem karmelowym. Nie brakuje też tradycyjnej baklavy, która podana z małą czarną będzie stanowić idealne zwieńczenie kolacji. Gorąco polecam, z czystym sumieniem i już wielką ochotą odwiedzenia restauracji po raz drugi RESTAURACJĘ BUŁGARSKĄ i całą przemiłą załogę gorąco pozdrawiam z bułgarskim виж те!!!

Restauracja Bułgarska

ulica Piotrkowska 69 Łódź

 

Testowała: kolorowapani

 

       

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz