Jak powstaje czekolada? Poznaj unikalny proces jej tworzenia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jak powstaje czekolada? Poznaj unikalny proces jej tworzenia

17 września 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Historia czekolady liczy sobie prawie 4 000 lat. Jednakże przełom w jej produkcji nastąpił w 1828 roku, kiedy to pewien Holender – Konrad Jan van Houten, wynalazł pierwszą prasę czekoladową. Od tego czasu możemy cieszyć się jej smakiem, który zamknięto w formie prostokątnej tabliczki. Sprawdź, jaki jest sekret produkcji tego przysmaku w Fabryce Czekolady E.Wedel.

Proces produkcji oryginalnej wedlowskiej czekolady zaczyna się w sercu Afryki – Ghanie. To właśnie stamtąd pochodzi wyselekcjonowane ziarno kakaowca, które na miejscu ulega procesom: fermentacji, suszenia na słońcu i prażenia. Po nich zaś zostaje zapakowane i przetransportowane do Fabryki Czekolady E.Wedel. Tam, w wyniku precyzyjnego prowadzenia kolejnych etapów produkcji, miazga kakaowa przemienia się w finalną tabliczkę.

Skomplikowany proces rozpoczyna miksowanie. To tu roztopiona miazga łączy się z innymi składnikami – cukrem i tłuszczem, gdy powstaje czekolada gorzka i dodatkowo mlekiem, gdy przygotowywana jest czekolada mleczna. Tak połączone składniki trafiają następnie do walcowania, w wyniku którego powstaje masa czekoladowa o sypkiej konsystencji, fachowo określana prószem. Trzecim etapem jest zaś konszowanie, w którym zachodzą reakcje kształtujące finalny smak tabliczki. Ten bardzo dokładny i powolny proces trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin. Dzięki niemu czekolada ma głęboki, intensywny smak, pozbawiony goryczy i kwasowości. Podczas kolejnego etapu – temperowania – masa jest na zmianę ogrzewana i chłodzona, dzięki czemu czekolada równomiernie rozpływa się w ustach i błyszczy się. Ostatni etap, zwany formowaniem, to nic innego jak rozlewanie masy do forem, w których produkt poddawany jest natychmiastowemu chłodzeniu. To właśnie dzięki szybkiej obróbce termicznej, po otwarciu opakowania i przy łamaniu tabliczki, słyszymy charakterystyczny trzask.

Unikalny proces obrazuje infografika, która zdradza tajemnice przyjemności smaku, od lat dostarczanej konsumentom przez E.Wedel.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...