Reniferowe babeczki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Reniferowe babeczki

13 listopada 2012, dodał: magdarynka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Ciasto na babeczki:

3 szklanki mąki pszennej (ja dałam pełne ziarno)

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka zmielonego cynamonu

230g masła

1,5 szklanki drobnego cukru

4 jajka

cukier waniliowy

aromat waniliowy- parę kropel

1 i ¼ szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki suche – mąkę, proszek, sól, cynamon –przesiać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po kolei jajka. Miksować. Dodać aromat waniliowy. Zmiksować. Dodać suche składniki. Delikatnie wmieszać. Na koniec dodać mleko. Pomieszać.

Foremki na babeczki wyłożyć do ¾ wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st.C.

Ponieważ ja nie dysponuję normalnym piekarnikiem posiadam za to urządzenia zwane Muffin Maker- jest tam 6 dziurek na babeczki. Niczym nie smaruję bo nic nie przywiera. Wlewam do dziurek ciasto  i piekę ok. 7-8 minut. Po czym wyciągam i wlewam następną partię. Babeczki z tego urządzenia wychodzą mniejsze i mi z tej masy wyszło ok. 40 małych babeczek J.

Teraz krem:

-500 ml śmietany kremówki (36%)

– 250g serka mascarpone

– 4 łyżki cukru pudru (zależy od indywidualnego smaku)

– cukier waniliowy

Te składniki powinny być schłodzone. Śmietanę ubijam na sztywno (dobrze schłodzona, ze szczyptą soli dłużej zachowa swój kształt po ubiciu). Dodaję cukier puder i cukier waniliowy. Gdy śmietana będzie sztywna dodaję mascarpone- należy go delikatnie wmieszać. Odłożyć do lodówki na chwilkę.

Do dekoracji: precelki (np. z Lajkonika)- trzeba delikatnie przeciąć na pół aby powstały rogi, coś na oczy- groszki czekoladowe, nos- wiśnie kandyzowane.

W mojej miejscowości niestety nie mam dostępu do takich luksusów- wiśnie dopiero pojawią się w sklepach w okolicach świąt;),więc użyłam pisaków cukrowych dr. Oetker- noski zrobiłam czerwonym, oczka- żółtym.

Rękawem cukierniczym wyciskam krem na babeczkę, robię oczka, nos i wbijam rogi. Voila!

Po czym reniferki wylądowały na talerzu i pasły się na półeczce w lodówce.

file1352810620

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...