Regularne jedzenie orzechów wzmacnia serce!

25 sierpnia 2011,
dodał: Joanna Białek
Artykuł zewnętrzny

Długoletnie badania naukowców dowodzą, że regularne jedzenie orzechów korzystnie wpływa na nasze serce. Okazuje się, że już kilka orzechów to dla organizmu cenny zastrzyk witaminy E, zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu, miedzi, selenu..

Orzechy zawierają również kwas elagowy, szczególnie orzechy włoskie, który chroni tętnice przed niszczącym działaniem cholesterolu. Wystarczy jeść cztery do pięciu razy w tygodniu po około 15 gramów orzechów (dwie łyżeczki), by aż o połowę zmniejszyć zagrożenie atakiem serca i chorobą wieńcową. Warto zawczasu przygotować sobie drobno pokruszone lub zmielone orzechy i mieć je w kuchni pod ręka.. Można je dodawać do kanapek, jogurtów, sałatek, warzyw, panierki do ryb, płatków śniadaniowych, deserów.
Należy jednak pamiętać, że orzechy są bardzo kaloryczne i już 2 łyżeczki to średnio 9 gramów tłuszczu i około 100 kalorii.

Kilka dobrych rad:

  • Prażenie bardzo podnosi smak wszystkich orzechów. Można je potem przechowywać w zamrażarce (w zamkniętym pojemniku) przez kilka miesięcy.
  • Wsyp orzechy na patelnię, nie dodając tłuszczu. Praż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, dopóki nie nabiorą złotobrązowej barwy.
  • Rozdrabniaj orzechy, mieląc je w specjalnym młynku lub czystym młynku do kawy (nie za długo bo powstanie orzechowa pasta).
  • Rozsyp orzechy na blasze, piecz w temperaturze 180°C przez 5-10 min., mieszając kilka razy, aż uzyskają złoty kolor.

Chrup orzeszki ziemne, włoskie, migdały. Dogodzisz podniebieniu i pomożesz sercu!!!

Możesz dodawać orzechy do różnych dań, a nawet przetworów!
Oto jedna z propozycji.

Sałatka z porów z dodatkiem orzechów włoskich:
Składniki:

  • 0,5 kg porów
  • mała marchewka
  • nieduża cebula
  • 15 dag rzodkiewek
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki chili
  • łyżeczka octu winnego
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
      Oczyść pory, umyj, osusz, pokrój w plastry. Umyj marchewkę, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj rzodkiewki, osusz i również zetrzyj na tarce. Obraną cebulę drobno posiekaj, a czosnek po obraniu przeciśnij przez praskę.
      Wymieszaj warzywa z solą, chili, octem i orzechami. Włóż do słoików. Pasteryzuj 15 minut i odstaw do wystygnięcia. Już po kilku godzinach możesz zajadać się pyszną sałatką!! Smacznego!

Zobacz również:

  1. Rodzaje orzechów
  2. Dlaczego warto jeść orzechy?
  3. Słowniczek przypraw
  4. Rodzaje makaronów



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.