Regularne jedzenie orzechów wzmacnia serce!
Długoletnie badania naukowców dowodzą, że regularne jedzenie orzechów korzystnie wpływa na nasze serce. Okazuje się, że już kilka orzechów to dla organizmu cenny zastrzyk witaminy E, zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu, miedzi, selenu..
Orzechy zawierają również kwas elagowy, szczególnie orzechy włoskie, który chroni tętnice przed niszczącym działaniem cholesterolu. Wystarczy jeść cztery do pięciu razy w tygodniu po około 15 gramów orzechów (dwie łyżeczki), by aż o połowę zmniejszyć zagrożenie atakiem serca i chorobą wieńcową. Warto zawczasu przygotować sobie drobno pokruszone lub zmielone orzechy i mieć je w kuchni pod ręka.. Można je dodawać do kanapek, jogurtów, sałatek, warzyw, panierki do ryb, płatków śniadaniowych, deserów.
Kilka dobrych rad:
- Prażenie bardzo podnosi smak wszystkich orzechów. Można je potem przechowywać w zamrażarce (w zamkniętym pojemniku) przez kilka miesięcy.
- Wsyp orzechy na patelnię, nie dodając tłuszczu. Praż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, dopóki nie nabiorą złotobrązowej barwy.
- Rozdrabniaj orzechy, mieląc je w specjalnym młynku lub czystym młynku do kawy (nie za długo bo powstanie orzechowa pasta).
- Rozsyp orzechy na blasze, piecz w temperaturze 180°C przez 5-10 min., mieszając kilka razy, aż uzyskają złoty kolor.
Chrup orzeszki ziemne, włoskie, migdały. Dogodzisz podniebieniu i pomożesz sercu!!!
Możesz dodawać orzechy do różnych dań, a nawet przetworów!
Oto jedna z propozycji.
Sałatka z porów z dodatkiem orzechów włoskich:
Składniki:
- 0,5 kg porów
- mała marchewka
- nieduża cebula
- 15 dag rzodkiewek
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki chili
- łyżeczka octu winnego
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- Oczyść pory, umyj, osusz, pokrój w plastry. Umyj marchewkę, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj rzodkiewki, osusz i również zetrzyj na tarce. Obraną cebulę drobno posiekaj, a czosnek po obraniu przeciśnij przez praskę.
Wymieszaj warzywa z solą, chili, octem i orzechami. Włóż do słoików. Pasteryzuj 15 minut i odstaw do wystygnięcia. Już po kilku godzinach możesz zajadać się pyszną sałatką!! Smacznego!