Regionalna kuchnia polska – recenzja

21 sierpnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kuchnie regionalne kształtowały się na przestrzeni dziejów pozostając często w kulinarnej strefie wpływów różnych innych kucnią polską, niezwykle smaczną, bogatą i rodzinną.

 

Polska kuchnia regionalna to nasz kulturowy skarb, który warto odkryć. Zachwyca prostotą, różnorodnością i bogatym smakiem. W każdym regionie naszego kraju znajdziemy potrawy nie tylko pyszne i charakterystyczne dla danego terenu, ale też ciekawe, a czasem nawet nietypowe. W kuchni śląskiej ważne miejsce zajmują ziemniaki w najróżniejszej postaci, sztandarowym daniem kuchni beskidzkiej jest golonka duszona z dodatkiem piwa i dużej ilości warzyw, a kuchnię góralską z rejonu Tatr i Podhala trudno sobie wyobrazić bez słynnych owczych serów – bundzu i oscypka, a także bez dań z pieczonej baraniny. Kuchnia galicyjska zdradza wyraźne wpływy kuchni austriackiej, zwłaszcza wiedeńskiej, w kuchni mazurskiej przeplatają się wpływy niemieckie, rosyjskie i polskie, a kuchnia kresowa wywodzi się przede wszystkim ze Lwowa.

Zakopiańskie oscypki, rolady śląskie, wielkopolski gzik, wschodniopolska kutia – warto odkrywać to, czym szczycą się regiony. O regionalnych smakołykach kuchni polskiej opowiada książka Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Regionalna kuchnia polska. W książce w kolejnych rozdziałach przedstawiono charakterystykę oraz przepisy kuchni kaszubskiej, kuchni Warmii i Mazur, Kuchni wielkopolskiej, Kuchni Warszawy i Mazowsza, Kuchni Podlaskiej, kuchni Śląskiej, kuchni góralskiej oraz kuchni kresowej.

Wśród przepisów kuchni kaszubskiej poznamy receptury na przygotowanie śledzi po kaszubsku, kapusty z grzybami, kury na biało, pieczonej gęsi świątecznej, pieczonych ziemniaków z makrelą czy tortu truskawkowego. Kuchnię Warmii i Mazur reprezentują przepisy na farszynki, dzyndzałki, plince z pomoćką, zupę grzybową z chlebem, sielawę z dymką z patelni, węgorza marynowanego, kiełbasę w piwie czy schab po mazursku. Wśród przepisów kuchni wielkopolskiej autorzy proponują nam przepisy na jajka w koszulkach ze szpinakiem, pyry z gzikiem, szagówki z wędzonym boczkiem, rumpuć, ślepe ryby, schab ze śliwk lub kaczkę ze śliwkami oraz lukrowane drożdżowe bułeczki.

Kuchnia Warszawy i Mazowsza kusi recepturami na zimne nóżki, bliny z kawiorem i jajkiem przepiórczym, rejbak, flaki po warszawsku, parzybrodę, zrazy po warszawsku oraz mazurek migdałowy. Wśród potraw kuchni podlaskiej autorzy przedstawiają przepisy na żurek białostocki, kiszkę ziemniaczaną, soczewiaki, knysze z grzybami, kotlety białostockie z kapusty, kartacze czy serniczki białoruskie. Wśród specjałów kuchni śląskiej w książce odkryjemy przepisy na kluski śląskie, wodziankę, żur z kiełbasą, wieprzowinę w kapuście z piwem i miodem, roladę z boczku, karminadle ze śledziem oraz strudel jabłkowy.

Kuchnia góralska to pomysły na przygotowanie oscypka panierowanego, haluszków z bryndzą i skwarkami, moskole, kwaśnicy z grulami, pieczonej baraniny, pstrąga z szałwią czy pączków ziemniaczanych. Natomiast kuchnia kresowa kusi pomysłami na przygotowanie chłodnika litewskiego z botwinką, barszczu ukraińskiego, czebureki, kulebiaka z kapustą, pieremiaczów z boczkiem, żeberek po żmudzku, czenaki czy kutii.

 

Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Ponadto w książce zawarto fotografie z opisywanych regionów, co jeszcze bardziej podkreśla jej niezwykły charakter. Nasz zachwyt nad fotografiami prezentowanymi w tej książce jest nieskończony. Właśnie wydanie tego niezwykłego, regionalnego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem regionalnej rozpusty zarówno recepturowej, jak też graficznej.

Książkę polecamy wszystkim gospodyniom domowym, które wzbogacą swój niezbędnik nowymi przepisami, mamom i babciom, które jak nikt potrafią rozpieszczać swoje rodziny genialnymi potrawami, a także wszystkim innym, którzy chcą się nauczyć regionalnej i niebanalnej sztuki kulinarnej. Fantastyczna pozycja, która powinna zagościć w każdym domu.

 

Book&Cook to innowacyjny portal kulinarny wspierający proces zakupów produktów spożywczych. Jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Pozwala jednocześnie zaplanować menu i zakupy. Book&Cook zawiera kilka tysięcy sprawdzonych przepisów, pomaga w szybkim planowaniu domowych posiłków i automatycznie generuje listę zakupów. Tygodniowe zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste!
www.bookandcook.pl