Recenzja naczynia Grill&Drop Termisil

21 października 2013, dodał: johanna007
Artykuł zewnętrzny

Dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie miałam możliwość przetestowania naczynia żaroodpornego Termisil z systemem Grill&Drop. Do testów otrzymałam naczynie o pojemności 2,4 l, które w zupełności wystarcza do przygotowania dania dla 2 osób, a nawet 3.
Moją opinię o produkcie możecie znaleźć pod przepisem.

DSC_2889

Co potrzebujemy:
makaron, np. muszelki
200 g tartego żółtego sera
300 g fileta z kurczaka
ok 200 g pieczarek
400 ml śmietany 30%
przyprawy: np. bazylia, lubczyk, itd

1. Makaron gotujemy. Smażymy na patelni filet pokrojony w kostkę, doprawiamy. Powtarzamy czynność z pieczarkami. Do śmietany dodajemy przyprawy według uznania, takie jak lubimy.

2. W naczyniu żaroodporny wykładamy warstwę makaronu, pieczarek i fileta, a następnie zalewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem. Układamy kolejną warstwę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok 30 minut.

DSC_2891

************************************************

logo

Na stronie producenta możemy przeczytać, że sekret tego naczynia żaroodpornego tkwi w jego właściwościach. Naczynie ze szkła boro-krzemowego charakteryzuje się wysoką odpornością termiczną (działanie wysokich i niskich temperatur od -50 do +500°C).

Szkło Termisil ze względu na swój skład chemiczny ma wysoką odporność mechaniczną – daje gwarancję bezpieczeństwa i zdrowia.

Ponadto hasło „Gotujesz, przechowujesz, zamrażasz” jest jak najbardziej trafione. Wszystko zrobisz w jednym naczyniu, bez konieczności przekładania potrawy. Możemy włożyć je do zamrażarki, a następnie wyciągnąć i odgrzać.

Producent udziela 10 letniej gwarancji na swój produkt.

87f548a2_large
źródło zdjęcia: termisil.com

Jeśli chodzi o sam wygląd naczynia żaroodpornego Termisil, to produkt wyróżnia się przede wszystkim wprowadzeniem nowoczesnych rozwiązań w technologii.

Zgodnie z informacjami na stronie producenta, w pokrywie zastosowano specjalne szklane krople, dzięki czemu uzyskuje się efekt w postaci równomiernego nawilżania pieczonej potrawy. Natomiast dno naczynia skonstruowane jest z wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem.

Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termoobieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi.

Produkt nie wchodzi w reakcję z żywnością, nie absorbuje zapachów i jest w 100% bezpieczny dla dzieci – nie zawiera alergenów.
DSC_2895

Po przygotowaniu mojej zapiekanki makaronowej, nie miałam okazji sprawdzić jak produkt wypada w przypadku mrożenia w nim potrawy i ponownego odgrzania, gdyż nic nie zostało ;p
Mogę jednak stwierdzić, iż bardzo łatwo się je myje, gdyż faktycznie żadne resztki nie przywarły do naczynia. Nie było konieczności „odmaczania” go jak to mi się zdarza w przypadku innych naczyń żaroodpornych, więc tutaj spory plus.

Jeżeli zechcecie się zapoznać z innymi informacjami na temat tego innowacyjnego produktu, zapraszam na poniższe strony ;)

http://zdroweparcienaszklo.pl
https://www.facebook.com/zdroweparcienaszklo

Testowała:

Joanna – Na moim blogu znajdują się przepisy proste i szybie, ponieważ taki był zamysł, gdy go tworzyłam. Jeśli ktoś nie ma dużo czasu na kuchcenie, to musi zaglądnąć do mnie :)Posiada Certyfikat Rzetelna Blogerka.
Prowadzi bloga: http://www.bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...