Naukowcy ze szwedzkiego Karolinska Institutet rozpoczęli badania nad „naturalnymi związkami kancerogennymi” i toksycznością produktów roślinnych w diecie. Z analiz wynika, że substancje rakotwórcze mogą być obecne między innymi w kolendrze, pomidorach, jabłkach oraz bananach.
Zespół profesora Amesa dowiódł, że 99,9 % substancji chemicznych wprowadzanych do organizmu jest pochodzenia naturalnego. Liczba pestycydów syntetycznych, które znajdują się w roślinach jadalnych nieuprawianych przemysłowo jest nieznacząca w porównaniu z naturalnymi pestycydami, które produkują rośliny. Rośliny produkują pestycydy w celu ochrony przed grzybami, owadami oraz zwierzętami roślinożernymi.
Z obliczeń wynika, że przeciętny Amerykanin wchłania od 5000 do 10000 naturalnych pestycydów i ich produktów rozpadu. Jest to 1500 mg naturalnych pestycydów na osobę dziennie. Po przeprowadzeniu testów wynika, że 37 na 71 naturalnych pestycydów wykazuje działania kancerogenne w stosunku do gryzoni. Pestycydy o działaniu kancerogennym znajdują się w ziołach, przyprawach, warzywach i owocach.
Drugim źródłem związków rakotwórczych są produkty spalania pochodzące ze smażenia, pieczenia oraz przyrządzania grilla. Ponadto w pojedynczej filiżance kawy naturalne związki chemiczne stanowią roczny ekwiwalent pestycydów syntetycznych oraz są rakotwórcze dla gryzoni.
zobacz również:
-
Dieta antyrakowa czyli jak zapobiegać rakowi?
-
Co to są owoce goji?
-
Stres zwiększa ryzyko raka
-
Co wywołuje raka: ranking zagrożeń