Przed świątecznym biesiadowaniem nie powinniśmy się specjalnie przegładzać i stosować restrykcyjnych diet, ponieważ wtedy bardzo łatwo o efekt jojo i dolegliwości żołądkowe. Kiedy wygłoszenie nagle spragnieni smacznego, ale tłustego jedzenia zaczniemy się objadać, może to się naprawdę źle skończyć. Dlatego skorzystaj ze sprawdzonych sposobów na to, aby jeść i nie czuć się ciężko:
– na około 30 minut przed obfitą kolacją przyrządzamy sobie napój z łyżeczki anyżku i kopru włoskiego zaparzonych w szklance wrzącej wody, dodajemy łyżeczkę oliwy i powoli pijemy.
– aby nie zrobić gospodyni przykrości wymawiając się dietą, postarajmy się spróbować wszystkich smakołyków, jednak ograniczajmy wielkość nakładanych porcji
– zrezygnujmy z napojów gazowanych oraz słodkich napojów typu Cola, pijmy dużo wody mineralnej
– dietetycy nie polecają popijania jedzenia, ale raczej sięganie po szklankę przed i po posiłku
– jeśli sami podejmujemy gości, przyrządźmy dużą ilość różnych kolorowych surówek. Nie powinny one pływać w majonezie, stosujmy jogurt naturalny lub sos vinegrette.
– zamiast słodkiego i tłustego tortu podajmy np. sałatkę z owoców (pomarańcze, grejfruty, ananasy, jabłka), w owocach znajdują się pektyny oraz bromelia (w ananasie), która ułatwia trawienie tłuszczy
– wszelkie desery doprawiajmy nie cukrem, tylko miodem, będą mniej tuczące i dostarczą nieco więcej roślinnych enzymów i witamin
– jedzmy powoli, dokładnie przeżuwajmy, uczucie sytości nadchodzi po około 20 minutach: pamiętaj o tym!
– po kolacji chwilkę odpocznij i wyrusz na spacer wraz z rodziną lub znajomymi aby strawić zbędne kalorię a przy okazji nabrać energii
Kasjopeja
zobacz również:
- Rady jak się nie upić
- Sałatki na świąteczny stół
- Mięsne pieczenie na święta
- Urządzamy przyjęcie według zasad savoir-vivre’u