Rabarbar pod pierzynką

5 września 2011,
dodał: Larcenciel
Artykuł zewnętrzny

Ten aromatyczny deser może być znakomitą letnią kolacją, zwłaszcza gdy podamy go z lodami waniliowymi lub czekoladowymi.

Potrzebne składniki

60 dag rabarbaru
9 łyżek cukru
po łyżeczce cukru waniliowego i świeżo startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki cynamonu
paczka herbatników petit beurre (10 dag)
1/2 kostki masła
2 białka

Sposób przygotowania

Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z masłem i tą masą wyłożyć dno formy. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki ok.5 cm, ułożyć na herbatnikowym spodzie, posypać cukrem (5 łyżek) wymieszanym z cukrem waniliowym, cynamonem i skórką cytrynową.
Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, wyłożyć na wierzch. Zapiekać ok.15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni…



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...