Tarta tutti frutti

5 września 2011, dodał: Larcenciel
Artykuł zewnętrzny

Potrzebne składniki

Owoce:
8 moreli
2 owoce kiwi
60 dag malin, porzeczek lub innych owoców jagodowych

Ciasto:
25 dag mąki
pół kostki masła
szczypta soli

Krem:
4 jajka
0,5 l mleka
10 dag cukru
cukier waniliowy
pół łyżki mąki
3 dag masła

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, dodać sól i masło pokrojone na kawałki. Rozrobić palcami, dodając odrobinę wody. Uformować kulę ciasta i odstawić na godzinę. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i piec 30 minut w niezbyt nagrzanym piecu. Upieczone –  ostudzić.
Przygotować krem. Do miski wbić żółtka, dodać cukier i mąkę, mieszać, aż masa się spieni. Mleko zagrzać z wanilią, wlać je do masy i ogrzewać na wolnym ogniu, mieszając…aż utworzy się gęsty krem. Dodać masło, wymieszać i ostudzić.
Na upieczoną tartę nałożyć warstwę kremu i umyte osączone owoce.

Smacznego!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...