Sałatka ze słonecznikiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
• 4 duże, dojrzałe pomidory
• 4 jajka ugotowane na twardo
• 1 ząbek czosnku
• 5 dag żółtego sera
• garść ziaren prażonego słonecznika
• po jednej łyżce: majonezu, śmietany i jogurtu naturalnego
• sól
• pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyć, pokroić w plastry jednakowej grubości. Ułożyć na talerzu.
2. Jajka obrać, pokroić w ósemki. Ułożyć je na pomidorach.
3. Czosnek drobniutko posiekać.
4. W miseczce połączyć śmietanę, majonez i jogurt. Dodać sól i posiekany czosnek. Wymieszać.
5. Pomidory i jajka polać sosem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
6. Na sos zetrzeć żółty ser na dużych oczkach tarki.
7. Posypać całość prażonym słonecznikiem.
8. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Smacznego.