Puszysta pizza z szynką i pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Przepis otrzymałam od pracownika pizzerii – zawsze się sprawdza!
składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 litra letniej wody
1/4 kostki 100 gramowych drożdży
łyżeczka soli
łyżka oliwy
cukier – 1 łyżka
dodatki: szynka, pieczarki, kukurydza, cebulka, pomidorki koktajlowe itp…
W wodzie letniej rozpuścić drożdże, dodać cukier, jak się spienią wlać do mąki, dodać oliwę, sól, zagnieść. Włożyć do plastikowej miski, nałożyć na wierzch mokrą lnianą ścierkę i wstawic na 3 godziny do lodówki. Ciasto wyrośnie bardzo wysokie. Nałożyć na natłuszczoną blachę, na wierzch posmarować keczupem, posypać oregano lub innymi ziołami, położyć plasterki szynki, zetrzeć pieczarki i ser. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 20 minut.