Puree z korzenia pietruszki i gruszki
Artykuł zewnętrzny
Kopytka, kluski śląskie, pampuchy, ryż a może kasza na obiad? Dodatków do mięsnych czy rybnych dań jest naprawdę wile, jednak w trendzie jest spożywanie większej ilości warzyw i owoców, my połączyliśmy oba te produkty: korzeń pietruszki oraz gruszkę. Kremowe puree z pietruszki i lekką nutą słodyczy z gruszki jest niebanalne, ale zasmakuje smakiem.
Gruszka to skarbnica witamin: A, B1, B2, B6, C i PP, minerałów: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, boru i jodu oraz kwasów owocowych (jabłkowego i cytrynowego) węglowodanów, pektyn, błonnika i olejków eterycznych.
składniki:
4 korzenie pietruszki średniej wielkości
3 ziemniaki
gruszka
dwie szklanki mleka
dwie łyżki masła, łyżka oleju
sól, biały pieprz, gałka muszkatałowa 1.2 łyżeczki
Do dużego garnka włożyć obraną pietruszkę, pokrojoną w duże kawałki i umyte i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość zalać mlekiem tak aby przykryło warzywa, gotować około 20 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodać obraną ze skóry gruszkę, ugotowane warzywa odcedzić i zmiksować. Dodać masło, przyprawy i jeszcze chwilkę miksować.