Puree z korzenia pietruszki i gruszki

18 lipca 2020,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

 

Kopytka, kluski śląskie, pampuchy, ryż a może kasza na obiad? Dodatków do mięsnych czy rybnych dań jest naprawdę wile, jednak w trendzie jest spożywanie większej ilości warzyw i owoców, my połączyliśmy oba te produkty: korzeń pietruszki oraz gruszkę. Kremowe puree z pietruszki i lekką nutą słodyczy z gruszki jest niebanalne, ale zasmakuje smakiem.

Gruszka to skarbnica witamin: A, B1, B2, B6, C i PP, minerałów: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, boru i jodu oraz kwasów owocowych (jabłkowego i cytrynowego) węglowodanów, pektyn, błonnika i olejków eterycznych.

składniki:

 

4 korzenie pietruszki średniej wielkości

3 ziemniaki

gruszka

dwie szklanki mleka

dwie łyżki masła, łyżka oleju

sól, biały pieprz, gałka muszkatałowa 1.2 łyżeczki

 

Do dużego garnka włożyć obraną pietruszkę, pokrojoną w duże kawałki i umyte i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość zalać mlekiem tak aby przykryło warzywa, gotować około 20 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodać obraną ze skóry gruszkę, ugotowane warzywa odcedzić i zmiksować. Dodać masło, przyprawy i jeszcze chwilkę miksować.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....