Pory w sosie vinaigrette

18 lipca 2020,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

pory smazone

Składniki:
– 6 średnich porów
– 2 łyżki białego octu winnego
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 łyżka wody
– 3/4 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
– 1 do 2 łyżeczek posiekanych świeżych liści estragonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pory. Gotować do miękkości, od 7 do 10 min. Osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć na półmisek. Wymieszać ocet, musztardę, wodę i 3/4 łyżeczki soli w małej misce. Stopniowo wlewać oliwę z oliwek, ubijając, aby uzyskać gładki, nieco gęsty sos. Polać winegretem równomiernie po porach, posypać pietruszką i estragonem. Podawać natychmiast.

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...