Pory w sosie vinaigrette

18 lipca 2020, dodał: Redakcja

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

pory smazone

Składniki:
– 6 średnich porów
– 2 łyżki białego octu winnego
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 łyżka wody
– 3/4 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
– 1 do 2 łyżeczek posiekanych świeżych liści estragonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pory. Gotować do miękkości, od 7 do 10 min. Osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć na półmisek. Wymieszać ocet, musztardę, wodę i 3/4 łyżeczki soli w małej misce. Stopniowo wlewać oliwę z oliwek, ubijając, aby uzyskać gładki, nieco gęsty sos. Polać winegretem równomiernie po porach, posypać pietruszką i estragonem. Podawać natychmiast.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nadwaga i otyłość u dzieci
Zamiast lekcji wychowawczej powinna być nauka zdrowego odżywiania, bardzo praktyczna w dzisiejszych czasach...
jak pies z kotem
Myślę, że niewielki, choć np. w sytuacjach agresji pies może chcieć bronić...
Duże akcje promocyjne w sieci
Warto szukać promocji w dużych e-sklepach, im się nie opłaca trzymać towaru w...
Zabawa na weselu bez osoby towarzys…
Wolałabym nie iść wcale, niż iść sama i kiepsko się z tym czuć...