Pory w sosie vinaigrette

18 lipca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

pory smazone

Składniki:
– 6 średnich porów
– 2 łyżki białego octu winnego
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 łyżka wody
– 3/4 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
– 1 do 2 łyżeczek posiekanych świeżych liści estragonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pory. Gotować do miękkości, od 7 do 10 min. Osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć na półmisek. Wymieszać ocet, musztardę, wodę i 3/4 łyżeczki soli w małej misce. Stopniowo wlewać oliwę z oliwek, ubijając, aby uzyskać gładki, nieco gęsty sos. Polać winegretem równomiernie po porach, posypać pietruszką i estragonem. Podawać natychmiast.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Stany lękowe
Stany lękowe to może być objaw początku depresji, moim zdaniem warto iść...
Zdrowe połączenia produktów
Miejmy nadzieję, że jeśli np. pół godz. po sałatce zjemy obiad z tłuszczem...
Jak ludzie dobierają się w pary?
Sporo osób dziś jednak patrzy na status i majątek partnera, jeśli chodzi o poważne...
Metylowane witaminy
Już była "lewoskrętna" witamina C, po czym okazało się, że witamina C jest właśnie...