Ciasto dyniowe czyli oryginalny przepis na Pumpkin Pie

2 listopada 2012, dodał: LadyGryf
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Spód:

• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 3 łyżki cukru pudru
• 80 g masła
• 40 g margaryny
• 25 g masła orzechowego
• 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

• 400 g purée z dyni *
• 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
• 3 średnie jajka
• 125 g sera Philadelphia (lub mascarpone z małą szczyptą soli)
• 240 g dżemu pomarańczowego
• skórka starta z 1 pomarańczy
• 1 łyżeczka mieszanki przypraw (po szczypcie: kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków) lub 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
• 2/3 łyżeczki cynamonu
• 4 – 5 łyżek likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego

Do podania:

• bita śmietana
• sos toffee
• skórka z pomarańczy

Potrzebna będzie tortownica o średnicy 26 cm.

* purée z dyni można zrobić np. dzień wcześniej i trzymać w lodówce. 1 kg dyni pokroić na 3 – 4 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Wybrać miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Ostudzić i odmierzyć 400 g dyni (pełna puszka po mleku skondensowanym słodzonym).

Przygotowanie:

  • Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, pokrojone masło i margarynę oraz masło orzechowe. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować, aż ciasto połączy się w jeden kawałek lub kilka mniejszych. Ciasto połączyć w jednolitą gładką kulę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • Nadzienie: Słodzone mleko skondensowane przelać do miski, dodać jajka i zmiksować na gładką masę, nie ubijać. Do drugiej miski włożyć serek Philadelphia, skórkę startą z 1 pomarańczy oraz 1/4 szklanki masy z mleka skondensowanego i jajek, wszystko zmiksować do połączenia się składników. Do pozostałej masy z mleka i jajek dodać purée z dyni oraz przyprawy i cynamon. Zmiksować do połączenia się składników.
  • Formę posmarować masłem, następnie dno oraz boki (na wysokość 5 cm) wylepić ciastem. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C.
  • Do wylepionej ciastem formy delikatnie wlać dyniową masę, na wierzch, za pomocą małej łyżeczki wyłożyć masę z serka. Wystające ponad nadzienie brzegi ciasta osłonić cienkimi paskami folii aluminiowej i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową osłaniającą ciasto.
  • Do rondelka włożyć dżem pomarańczowy, dodać likier lub sok pomarańczowy, zagotować, rozprowadzić po wierzchu ciasta. Przed pokrojeniem ciasto dokładnie ostudzić (przez około 2 godziny). Przechowywać w lodówce, można upiec dzień wcześniej.
  • Pokroić na porcje, udekorować bitą śmietaną, sosem toffee i skórką z pomarańczy.

file1351891718



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...