Pulpeciki na młodej kapuście z pomidorami
Artykuł zewnętrzny
Sezon na młodą kapustę trwa, ale kto ma siły i czas stać w kuchni kiedy takie słońce za oknem? Marzy nam się zjeść coś pożywnego i smacznego, ale niekoniecznie wymagającego czasowo. Dzisiaj serwujemy więc naszym czytelnikom bardzo szybkie i smaczne danie z sezonowych warzyw, robi się dość szybko i można je podawać z młodymi ziemmniakami i zsiadłym mlekiem, to co, macie już apetyt na zgrabne kuleczki mięsne na młodej kapuście?
– około 70 gram mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego doprawiamy ulubionymi przyprawami, kroimy w kostkę cebulę, dodajemy namoczoną bułkę, dodajemy czosnek posiekany oraz świeżo zmielony pieprz, sól. Formujemy zgrabne kuleczki. Na oleju smażymy wcześniej obtoczone w mące pulpeciki po 2 minuty (lekko rumienimy).
– młodą kapustę myjemy, szatkujemy, dodajemy posiekaną cebulę. Całość umieszczamy w rondlu, dodajemy masło klarowane, kilka sparzonych i obranych ze skóry pomidorów i całość dusimy około 8 minut. Podlewamy pół szklanki wodą lub bulionem. Solimy i pieprzymy do smaku.
– Do naczynia żaroodpornego dodajemy podduszoną kapustę, kładziemy na wierzch kulki z mięsa mielonego, wkładamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec posypujemy obficie koperkiem, możemy podawać z bagietką, ziemniakami z wody lub kluseczkami.