Pudding ziemniaczany

14 kwietnia 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Kombinacja bardzo zbliżona do powszechnie znanego purée.

Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy jest proste, a z dodatkiem warzyw, czy sałaty stanowić będzie ono pożywne danie główne.

Składniki:

– 80 dkg ziemniaków (najlepiej mączystych)

– duża cebula

– masło

– pęczek szczypiorku

– 3 jajka

– około 20 dkg tłustego twarogu (lub ziołowego twarożku)

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka

Przygotowanie:file1302802093

1) Nieobrane ziemniaki umyć, wrzucić do garnka z wodą i gotować przez około 30 minut pod przykryciem

2) Cebulę drobno posiekać i wrzucić ją na rozgrzaną wcześniej patelnię z dodaną łyżką masła

3) Szczypiorek drobno posiekać

4) Podgotowane ziemniaki obrać ze skórki i rozgnieść tłuczkiem

5) Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek

6) Żółtka mieszamy z rozgniecionymi ziemniakami, a następnie do masy dodajemy twarożek, połowę szczypiorku, zeszkloną cebulę i przyprawiamy

7) Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni

8) Smarujemy formę sufletową (potrzebujemy takiej mniej więcej na 1,5 litra) masłem

9) Oddzielone wcześniej od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę i powoli, delikatnie mieszamy z ziemniaczaną masą, którą potem przekładamy do formy

10) Pudding zapiekamy około 45 minut, przed podaniem można go udekorować pozostałym szczypiorkiem i posypać niewielką ilością papryki

Wrzuciłam ten przepis jako danie wegetariańskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby obok twarożku, cebuli i szczypiorku, dorzucić pokrojoną w kostkę szyneczkę, czy kurczaka. Myślę również, że większa rozmaitość warzyw nie zaszkodzi potrawie :)

Smacznego!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz