Pudding ziemniaczany
Kombinacja bardzo zbliżona do powszechnie znanego purée.
Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy jest proste, a z dodatkiem warzyw, czy sałaty stanowić będzie ono pożywne danie główne.
Składniki:
– 80 dkg ziemniaków (najlepiej mączystych)
– duża cebula
– masło
– pęczek szczypiorku
– 3 jajka
– około 20 dkg tłustego twarogu (lub ziołowego twarożku)
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
1) Nieobrane ziemniaki umyć, wrzucić do garnka z wodą i gotować przez około 30 minut pod przykryciem
2) Cebulę drobno posiekać i wrzucić ją na rozgrzaną wcześniej patelnię z dodaną łyżką masła
3) Szczypiorek drobno posiekać
4) Podgotowane ziemniaki obrać ze skórki i rozgnieść tłuczkiem
5) Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek
6) Żółtka mieszamy z rozgniecionymi ziemniakami, a następnie do masy dodajemy twarożek, połowę szczypiorku, zeszkloną cebulę i przyprawiamy
7) Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
8) Smarujemy formę sufletową (potrzebujemy takiej mniej więcej na 1,5 litra) masłem
9) Oddzielone wcześniej od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę i powoli, delikatnie mieszamy z ziemniaczaną masą, którą potem przekładamy do formy
10) Pudding zapiekamy około 45 minut, przed podaniem można go udekorować pozostałym szczypiorkiem i posypać niewielką ilością papryki
Wrzuciłam ten przepis jako danie wegetariańskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby obok twarożku, cebuli i szczypiorku, dorzucić pokrojoną w kostkę szyneczkę, czy kurczaka. Myślę również, że większa rozmaitość warzyw nie zaszkodzi potrawie :)
Smacznego!