Pudding brzoskwiniowy

30 stycznia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

doskonały ryżowy deser z brzoskwiniami:

– 1 litr mleka
– niepełna szklanka ryżu
– skórka z cytryny
– 1 łyżka pomarańczowego lub morelowego dżemu
– 5 łyżek brązowego cukru
– białko z jajka
– garść rodzynek i orzechów
– 2 brzoskwinie z puszki

rodzynki i orzechy opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, mleko wymieszać z cukrem, włozyć do niego skórkę otartą z cytryny. Ryż opłukać , wsypać do mleka zagotować aż powstanie gęsty kleik. Dodać rodzynki i posiekane orzechy oraz dżem, wymieszać, ubić sztywną pianę z białka i delikatnie połączyć z gorącym ryżem. Całość przełożyc do miseczek. Gdy masa zgęstnieje, odwrócić miseczki do góry dnem i szybko przełożyć na talerzyk, udekorować brzoskwiniami drobno pokrojonymi.