Pstrąg ze szpinakiem
1kg pstrąga
25 dag mrożonego szpinaku
125 ml śmietany kremówki
3 dag żółtego sera
2 dag mąki
4 dag masła
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
pomidor
2 łyżki natki pietruszki
80 dag ziemniaków
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
plasterki cytryny i natka do dekoracji
Szpinak rozmrozić, osączyć na sitku, ser zetrzeć, czosnek przecisnąć przez praskę, ziemniaki ugotować. Pstrąga oczyścić, ponacinać skórę, w środku i na zewnątrz oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Na patelni stopić połowę masła, oprószyć mąką, zasmażyć, nie rumieniąc. Dodać szpinak, wlać śmietankę kremówkę i mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, kiedy szpinak nieco przestygnie dodać ser i czosnek. Pstrąga napełnić przygotowanym farszem, ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej oliwą, zawinąć, piec na grillu (ewentualnie w piekarniku) około 15-20 minut.
Na reszcie masła podsmażyć pomidora pokrojonego w kosteczkę, pstrąga ostrożnie przełożyć na półmisek, na wierzchu położyć pomidory, udekorować cytryną, natką, podawać z ziemniakami.