Pstrąg z piekarnika

5 marca 2014, dodał: Aneta Jokisz
Artykuł zewnętrzny

dla 2 osób

skład:
2 pstrągi wypatroszone – najlepiej z głowami
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
cytryna
masło
przyprawa do ryb (bez soli)
czarny pieprz
sól

Do przygotowania tego posiłku potrzebna jest folia aluminiowa do pieczenia, w którą będziemy zawijać pstrągi. Najpierw docinamy folie dla każdej ryby z osobna – musi być ona większa od wielkości ryby. Smarujemy folie masłem, po czym układamy umyte i osuszone pstrągi. Następnie solimy ryby z każdej strony, również w środku. Czosnek obieramy i siekamy na drobniutko. Do czosnku dosypujemy przyprawę do ryb (ilość przyprawy jak kto lubi) i tak przygotowanym czosnkiem nacieramy pstrągi w środku. Dodajemy również do środka jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz obraną i pokrojoną w plasterki cytrynę (bez pestek). Na wierzch każdej ryby nakładamy troszkę masełka i obsypujemy z wierzchu czarnym pieprzem. Całość jeszcze delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Zawijamy ryby dokładnie w folie i wkładamy do zagrzanego piekarnika do 200°C. Czas pieczenia zależny jest od wielkości ryby – duża ryba potrzebuje ok. 30 minut pieczenia. Po upływie tego czasu dajmy trochę odetchnąć rybom otwierając folie (nie wyciągamy ryby z folii) i pieczemy tak jeszcze przez 10 minut.

Najlepiej podawać z jakąś sałatką i/lub frytkami.

file1364579524