URODA I ZDROWIE

Pstrąg z piekarnika

5 marca 2014, dodał: Aneta Jokisz

dla 2 osób

skład:
2 pstrągi wypatroszone – najlepiej z głowami
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
cytryna
masło
przyprawa do ryb (bez soli)
czarny pieprz
sól

Do przygotowania tego posiłku potrzebna jest folia aluminiowa do pieczenia, w którą będziemy zawijać pstrągi. Najpierw docinamy folie dla każdej ryby z osobna – musi być ona większa od wielkości ryby. Smarujemy folie masłem, po czym układamy umyte i osuszone pstrągi. Następnie solimy ryby z każdej strony, również w środku. Czosnek obieramy i siekamy na drobniutko. Do czosnku dosypujemy przyprawę do ryb (ilość przyprawy jak kto lubi) i tak przygotowanym czosnkiem nacieramy pstrągi w środku. Dodajemy również do środka jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz obraną i pokrojoną w plasterki cytrynę (bez pestek). Na wierzch każdej ryby nakładamy troszkę masełka i obsypujemy z wierzchu czarnym pieprzem. Całość jeszcze delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Zawijamy ryby dokładnie w folie i wkładamy do zagrzanego piekarnika do 200°C. Czas pieczenia zależny jest od wielkości ryby – duża ryba potrzebuje ok. 30 minut pieczenia. Po upływie tego czasu dajmy trochę odetchnąć rybom otwierając folie (nie wyciągamy ryby z folii) i pieczemy tak jeszcze przez 10 minut.

Najlepiej podawać z jakąś sałatką i/lub frytkami.

file1364579524

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Słodkości na święta :)
Na święta dla dzieci najlepsze są pierniczki, a jeszcze lepiej jak upieką je same...
tworzymy opowiadanie - zabawa
I nagle w Honolulu pojawiła się jednostka antyterrorystów, która chciała porwać feministki...
Jak regenerować włosy po farbowaniu…
Najlepiej zastosować olejowanie, nic tak nie odżywia włosów!
Trądzik
Najważniejsze to nie dotykać często twarzy brudnymi rękami, nie wyciskać wągrów.