Naleśniki z pieczarkami i serem

6 marca 2014, dodał: Gosia Dębniak
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

40 dkg pieczarek

2 nieduże cebule

15 dkg żółtego sera

1 jajo

przyprawy do smaku : sól, pieprz, maggi, ziarenka smaku

12-14 naleśników (oczywiście własnoręcznie zrobionych)

na panierkę bułka tarta, jajo i mleko i olej do smażenia

Przygotowanie:

Z tej porcji pieczarek wyjdzie około 12-14 naleśników zakładając, ze na 1 naleśnika dajemy 1 łyżkę farszu.  Pieczarki obieramy, kroimy w drobniejszą kostkę, podobnie z cebulą. Cebulę na łyżeczce masła dusimy, dodajemy pieczarki, następnie przyprawy – jak kto woli czyli do smaku. Uduszone zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie możemy usmażyć sobie naleśniki. Jak? Każdy chyba wie, woda, mąka, ciut soli…. Naleśniki wysmażone, pieczarki wystudzone więc przekładamy je na drobny cedzak, żeby odsączyć nadmiar wody (ale nie na wiór). Do odsączonych pieczarek dorzucamy żółty ser utarty na grubych oczkach i wbijamy jajo. Łączymy razem i farsz gotowy.

Farsz nakładamy na ćwierć naleśnika (jak ja, lub robimy je techniką krokietów – styl dowolny).  Składamy w trójkąt (w moim przypadku), moczymy w jaju rozmąconym z mlekiem i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony.

Smacznego !!!

file1394136431



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czego najbardziej brakuje Wam na ob…
Mi brakowało tylko rodziny jak przez 17 miesięcy byłam w Irlandii
Zasiedzenie nieruchomości
W Hiszpanii wystarczy przebywać w jakimś mieszkaniu 2 dni żeby uzyskać prawo do...
Czasem trzeba się rozluźnić i...
Kryzys oczywiście jest wywołany sztucznie, a jak wiadomo wojna najlepiej napędza gospodarki...
szkoła fryzjerska
Ja chcę iść na kurs fryzjerski, bo skończyłam liceum i nie mam konkretnego...