Śniadaniowy duet z klasą. Croissanty i pstrąg z jajkiem

Avatar photo
30 maja 2025,
dodał: Marta Dasińska

Pożywne śniadanie może zapewnić długotrwałą energię i sytość na wiele godzin. Dobre śniadanie jest zazwyczaj bogate w błonnik, białko, zdrowe tłuszcze i mikroelementy. Wiele śniadań zawiera dużo cukru, rafinowane węglowodany i mało zdrowe dodatki. Dlaczego więc nie spróbować bogatych w składniki odżywcze pełnowartościowych opcji śniadaniowych z wykorzystaniem cudownego składnika – jajka.

Dzisiaj przedstawiam i polecam bardzo prosty przepis na śniadanie z wykorzystaniem wędzonego pstrąga, jajka i rogalików francuskich nazywanych croissantami.

Jajka dostarczają białka, które jest niezbędne do wzrostu i utrzymania mięśni. Sprawiają także, że długo czujemy się syci. W badaniach wykazano, że osoby, które na śniadanie jadły jajka i tosty, zgłaszały znacznie mniejsze uczucie głodu niż osoby jedzące płatki otrębowe z mlekiem i sokiem pomarańczowym, co sugeruje, że większe spożycie białka (25 gramów w porównaniu z 11 gramami) może sprzyjać większemu uczuciu sytości. Grupa jedząca jajka spożywała także mniej kalorii na lunch, co może wskazywać, że jajka wspomagają uczucie sytości i pełności.

Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie?

Jajka zawierają również luteinę i zeaksantynę i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie oczu i przynoszą wiele korzyści dla zdrowia skóry, wątroby i układu sercowo-naczyniowego. Jajka zawierają również cholinę, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę A oraz żelazo, wapń i inne niezbędne minerały. Najnowsze badania potwierdzają też, wbrew wcześniejszym przekonaniom, że nie ma bezpośrednich dowodów na to, że jajka podnoszą poziom cholesterolu u większości ludzi. Inne badania dowodzą, że mogą mieć łagodny efekt ochronny przed chorobami serca.

Pstrąg morski, a w szczególności pstrąg tęczowy, jest natomiast bogatym źródłem składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Jego zalety to przede wszystkim wysoka zawartość kwasów omega-3, białka, witamin (np. B12, D) oraz minerałów (np. selen, fosfor). Pstrąg tęczowy, w przeciwieństwie do innych ryb morskich, charakteryzuje się także niskim poziomem zanieczyszczeń, w tym metalami ciężkimi. To prawdziwy dietetyczny hit na rybnej liście przebojów.

Jajka na rogalikach z wędzonym pstrągiem

Składniki:
– 4 jajka
– 4 duże rogaliki
– ½ szklanki crème fraîche
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku, plus trochę więcej do podania
– ½ cytryny, starta skórka i 2 łyżeczki soku
– 1 szklanka rzeżuchy
– 100 g wędzonego pstrąga morskiego w plastrach
– cząstki cytryny do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej patelni o nieprzywierającej powierzchni. Wbijać jajka jedno po drugim na gorącą patelnię. Smażyć przez 2 minuty, aż białko się zetnie i będzie chrupiące na brzegach. Przekroić rogaliki na pół i położyć przeciętą stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smażyć do 1 minuty, aż będą zrumienione i złociste. W małej misce wymieszać crème fraîche, szczypiorek, skórkę z cytryny i sok. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Posmarować spody mieszanką crème fraîche. Na wierzchu ułożyć rzeżuchę, plastry pstrąga, a następnie usmażone jajko. Posypać dodatkowym szczypiorkiem i pieprzem. Podawać z cząstkami cytryny i dowolną dodatkową mieszanką crème fraiche.