Przystawki z oliwkami

29 sierpnia 2018, dodał: pinkmause

W kuchni śródziemnomorskiej, uważanej za wyjątkowo zdrową, oliwki znajdziemy w wielu potrawach. I trudno się dziwić, bo są bogatym źródłem minerałów i mikroelementów. Warto sięgać po nie regularnie i nie traktować wyłącznie jako okazjonalnego dodatku do sałatki czy pizzy.

 

olives-cropped

Zielone, czarne, nadziewane serem, migdałami czy anchois – wybór jest coraz większy. Istnieje ponad 30 gatunków drzew oliwnych, ale kolor owoców wcale od tego nie zależy, liczy się bowiem moment zbiorów. Zielone zbierane są po prostu wcześniej, a fioletowe czy czarne – znacznie później. Pierwsze są ostrzejsze i mają więcej goryczy, drugie są łagodniejsze, a czasami nawet lekko słodkawe. W Polsce jednak dostępne są głównie oliwki zielone i oliwki… czernione. Tak, te czarne oliwki, które tak lubimy to tak naprawdę oliwki zielone, które przeszły proces czernienia (zanurzone w solance poddawane są procesowi natleniania w wyniku czego stają się one równomiernie czarne i delikatniejsze w smaku). Oliwki naturalnie czarne są bardzo gorzkie, a do tego miękkie, przez co nie nadają się do drylowania.

 

Świeżo zerwane oliwki poddawane są różnym zabiegom – ługowania, fermentacji czy utleniania. Konserwuje się je używając specjalnej solanki, oliwy, octu, ziół i różnych substancji aromatycznych. Oczywiście najlepiej byłoby jeść je na surowo. Niestety ze względu na ich niską trwałość, częściej możemy je spotkać właśnie w formie konserwowej. Z uwagi na wysoką zawartość soli i innych dodatków w słoiczkach – takie oliwki powinno się jadać z umiarem, pamiętając o starannym płukaniu (lub nawet moczeniu) przed spożyciem.

Oliwki składają się w 30-60% z tłuszczu i w 100 gramach zawierają ok. 125 kcal. Jednak jest to tłuszcz bogaty w cenny kwas oleinowy, należący do jednonasyconych kwasów tłuszczowych, a więc zdrowy. Oliwki czarne mają mniej kalorii, mniej tłuszczu i znaczniej mniej sodu. To tłumaczy dlaczego są tak delikatne w smaku. Choć dyskusja, czy są tuczące, czy nie, trwa w najlepsze – lekarze i dietetycy zachęcają do regularnego spożywania tych owoców. Są przecież lekkostrawne i poprawiają przemianę materii. Wartościowym składnikiem oliwek jest też błonnik, który sprzyja pracy jelit i pomaga pozbyć się zalegających w przewodzie pokarmowym resztek.

Poza tym oliwki zawierają wiele innych cennych składników, dzięki którym zapobiegają miażdżycy, nowotworom i chronią przed alergiami. – Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na związki polifenolowe – odpowiedzialne za wymiatanie wolnych rodników i działanie ochronne i odmładzające. W oliwkach znajdziemy też witaminy młodości – prowitaminę A, mającą dobroczynny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci, a także na nasz wzrok, oraz witaminę E zwalczającą wolne rodniki.

Za względu na cenne dla organizmu składniki, zdecydowanie warto włączyć oliwki do codziennej diety, a przede wszystkim zadbać o to, by w jadłospisie nie brakowało oliwy z oliwek, będącej jednym z najzdrowszych tłuszczów.
Sposobów na wykorzystanie oliwek w kuchni jest bardzo wiele. Najczęściej używane są jako dodatek do sałatek lub przystawek na zimno – najlepiej smakują w towarzystwie rozmaitych serów, papryki, pomidorów, a także ryb – zwłaszcza tuńczyka. Te słonawe owoce doskonale nadają się też do dań na ciepło – szczególnie do pizzy i wszelkiego rodzaju potraw z makaronu. Jednak oliwki mogą też stanowić podstawę sosu lub zupy.  Bardzo popularna jest też prowansalska pasta do pieczywa – tapenada.

Tapenada z czarnych hiszpańskich oliwek

Składniki:
– 200 g czarnych hiszpańskich oliwek
– 4 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
_o2– 1 ostra papryka
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki octu balsamicznego
– natka pietruszki
– sól
Przygotowanie:
Oliwki pozbawić pestek, jeśli je posiadają i zmiksować w malakserze lub posiekać drobno. Dodać pociętą drobno paprykę ostrą, natkę pietruszki, czosnek najlepiej podpieczony, sól, oliwę z oliwek i ocet. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy i odstawić do lodówki. Najlepiej przygotować ją na dzień przed spożyciem. Podawać z grzankami z bagietki lub ciabaty.

Gazpacho z hiszpańskimi oliwkami

Składniki:
– pomidory 1 kg
– ogórek 1 szt.
_o3– duża papryka (czerwona lub zielona)  1 szt.
– cebula 1 szt.
– ząbek czosnku 1 szt.
– chleb 2 kromki
– garść hiszpańskich zielonych oliwek
– hiszpańska oliwa z oliwek
– hiszpański ocet winny z Jerez
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Chleb podrobić na kawałki do miseczki, polać oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym, wymieszać ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawić do lodówki. Podczas gdy w lodówce chłodzi sie chlebek, przygotować warzywa: oczyścić paprykę, sparzyć pomidory i usunąć z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka pokroić w kostkę, wycisnąć czosnek. Do całości dodać schłodzony w międzyczasie chleb i zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem, w razie potrzeby dolać troszkę wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem schłodzić jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce. Ozdobić na wierzchu posiekanymi drobno oliwkami.

Jajka z oliwkowym tatarem

Składniki:
– 4 jajka
– 6 zielonych oliwek
_o4– 6 czarnych oliwek
– kromka białego chleba
– hiszpańska oliwa extra virgen
– sól i pieprz
– ocet winny
– szczypiorek
Przygotowanie:
Zagotować wodę z solą i kilkoma kroplami octu winnego. W tej wodzie gotować jajka przez 4 minuty. Posiekać oliwki i wymieszać z 2 łyżkami oliwy i świeżo startym pieprzem. Pokroić chleb w małe kostki i uprażyć na patelni do zezłocenia. Skropić octem winnym. Jajka ustawić w kieliszkach, ściąć im czubki i włożyć do środka po łyżeczce oliwkowego tatara. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Kukurydziane placuszki z pastą i oliwkami

Składniki:
– 10 hiszpańskich czarnych oliwek bez pestek
– 1 pomidor starty na tarce
_o1– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– świeże oregano lub bazylia
– sól i pieprz
– kilka anchois
– Para los tortos: 75 g mąki kukurydzianej, 25 g mąki przennej, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, woda
Przygotowanie:
Placuszki: Zmieszać mąkę kukurydzianą i pszenną z solą, dodać trochę wody i ugniatać do otrzymania masy, która nie lepi się do rąk. Odstawić na chwilę.
Uformować małe kulki i rozgnieść palcem. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
Pasta: Zmieszać starty na tarce pomidor z oliwą, oregano lub bazylią, solą i pieprzem.Na parę minut zanurzyć anchois w zimnej wodzie, żeby się odsoliły.
Anchois nakładać na placuszki wraz z łyżeczką pomidorowej pasty i krążkami oliwek. Można udekorować szczypiorkiem.

Koreczki z serem Gruyere

_o5Składniki:
– ser Gruyere
– pomidor
– oliwki
– sól, pieprz
– rukola
Przygotowanie:
Plastry sera pokroić na 4 długie paski. Zwinąć i nadziewać razem z połówkami pomidora i oliwkami na koreczki. Doprawić i ozdobić rukolą.

Koreczki z kabanosów i oliwek

Składniki:
– ogórek świeży – 1 sztuka
– sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr – 1 opakowanie
_o6– papryka czerwona – 2 sztuki
– kabanosy – 2 sztuki
– oliwki czarne – 1 opakowanie
– oliwa – 2 łyżki
Przygotowanie:
Od ogórka odciąć końcówki. Następnie przekroić go wzdłuż na pół, potem ponownie na pół aby powstały cztery ćwiartki. Z każdej części odciąć wzdłuż pestki. Pozostałą płaską część ogórka pokroić lekko pod kątem w odstępach 2 cm, tak aby powstały romby. Oliwę wymieszać z sosem sałatkowym Knorr. Ogórki dodać do sosu i odstawić aby się zamarynowały na 10 minut. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, następnie pokroić w paski szerokości 1 cm i potem w romby podobnie do ogórka. Kabanosy pokroić pod kątem w odstępach 2 cm. Na wykałaczkę nabijać najpierw oliwkę, następnie kabanosa, paprykę i na końcu całość nabij na ogórka, który posłuży jako podstawa, aby koreczki samodzielnie stały pionowo.

Sałatka z pomidorów z łososiem i oliwkami

Składniki:
– pomidory – 4 sztuki
_o7– oliwki czarne bez pestek – 2 łyżki
– łosoś wędzony – 6 plastrów
– sos sałatkowy włoski Knorr – 1 opakowanie
– szczypiorek – 1 pęczek
– oliwa z oliwek – 3 łyżki
Przygotowanie:
Sos sałatkowy Knorr wymieszać w naczyniu z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oliwy. Łososia pokroić w paski grubości ok. 1 cm, pomidory w cząstki (ósemki). Zalać przygotowanym Sosem Knorr, dodać oliwki (w całości) oraz pokrojony grubo szczypior i wymieszać. Zalać przygotowanym Sosem Knorr, dodać oliwki (w całości) oraz pokrojony grubo szczypior i wymieszać. Podawać z grillowaną bagietką.

Sałatka jarzynowa z oliwkami

Składniki:
– duże ziemniaki – 2 sztuki
– przyprawa w Mini kostkach Bazylia Knorr
– karczochy – 3 sztuki
– duża marchewka – 2 sztuki
_o8– zielony groszek konserwowy – 150 gramów
– ser edamski – 125 gramów
– oliwa z oliwek – 6 łyżek
– sok z cytryny
– natka pietruszki (posiekana) – 1 łyżka
– kapary – 1 łyżka
– czarne oliwki – 50 gramów
– pieprz
Przygotowanie:
Ugoować ziemniaki w lekko osolonej wodzie, następnie pokroić w kostkę. Pokroić w kostkę marchewkę, ugotować. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotować je w osolonej wodzie przez ok. 7 min. Ugotowaną marchew przelać zimną wodą. Pokroić w kostkę ser. Do salaterki włożyć ugotowane warzywa, ziemniaki oraz pokrojony w kostkę ser edamski, dodać groszek, posypać skruszoną przyprawą w mini kostkach (bazylia, pieprz), polać oliwą i cytryną. Podawać sałatkę posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami.

Sałatka pomarańczowa z oliwkami i czosnkiem

Składniki:
– 4 pomarańcze
– 2 -3 ząbki czosnku
_o9– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 16 czarnych oliwek bez pestek
– cynamon do smaku
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać oliwki. Połączyć oliwę z solą, pieprzem i cynamonem, dodając sok, który wydzielił się podczas filetowania pomarańczy. Polać sosem sałatkę, podawać do mięs lub ryby.

 Lekka sałatka z grillowanym łososiem, serem kozim i oliwkami

składniki:

1 dzwonka grillowanego łososia
1/2 opakowania sera koziego sałatkowego
5 czarnych oliwek
garść sałaty z roszponką i radicchio
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 op. sosu sałatkowego koperkowego Fit up
pieprz kolorowy

sa

Mix Sałat z torebki rozrzucamy na talerzu. Grillowanego łososia rozdrabniamy i układamy na sałacie. Ser kozi również dzielimy na mniejsze kawałki i posypujemy na sałacie. Czarne oliwki kroimy w plasterki i rozrzucamy na sałatce. Doprawiamy całość pieprzem kolorowym. Przygotowujemy sos z mieszaniny oliwy z oliwek, łyżeczki octu balsamicznego i połowy opakowania sosu sałatkowego, mieszamy. Sałatkę skrapiamy sosem, w którym są prażone ziarna soi i słonecznika.

Autor: Jola06

 

Kalafior z mozzarellą i oliwkami

ka

Składniki:

– 2 średnie kalafiory
– 2 kulki mozzarelli
– 2 pomidory
– 20 oliwek
– listki bazylii
– 3 jaja
– czubata szklanka bułki tartej
– sól, pieprz

Kalafiory opłukać i gotować 10 minut w osolonej wodzie. Osączyć na sicie, ostudzić, przeciąć w poprzek na pół. Jajka ubić z solą i pieprzem. Kalafior panierować dwa razy w jajku i bułce. Położyć na gorący olej i smażyć na złoty kolor. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Pomidory i ser pokroić na plasterki, usmażone kalafiory obłożyć plasterkami sera, pomidorów, bazylią i posypać oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut aż ser się rozpuści.

Autor virg11

Bruschett z pomidorami, mozarellą i oliwkami

4 okrągłe bułeczki

4 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka posiekanej bazylii

4 duże pomidory

1 łyżka pasty pomidorowej

8 czarnych oliwek, przekrojonych na połowę, bez pestek

50 g sera mozarella, pokrojonego w plastry

sól i pieprz

świeże listki bazylii

bruschetta

Sos sałatkowy:

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Bułeczki przekroić na pół. 8 połówek bułeczek opiekać w tosterze przez około 2-3 minuty na złoty kolor. Czosnek, masło i bazylię razem utrzeć i rozsmarować na opieczonych bułkach. Pomidory włożyć do miski z gorącą wodą, a po wyjęciu widelcem zdjąć z nich skórki. Miąższ posiekać i wymieszać z oliwkami i pastą pomidorowa. Otrzymaną masę położyć na bułki. Wymieszać wszystkie składniki sosu sałatkowego i polać nim bułeczki. Na ich wierzchu położyć plasterki mozarelli. Doprawić solą i pieprzem. Następnie należy bułeczki ponownie opiec, by ser się rozpuścił. Udekorować listkami bazylii. Smacznego!

 

zobacz również:

  1. Kaszotto, gryczotto, pęczotto, jaglotto – przepisy na różne dania z kaszy

  2. Dania ze szpinakiem – przepisy czytelników

  3. Gołąbki inaczej – różne przepisy i pomysły

  4. Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Przystawki z oliwkami

  1. avatar Gosia pisze:

    Z oliwkami najbardziej smakuje mi sałatka grecka, ale dodaje jeszcze inny, ciekawie wzbogacający skład, składnik http://owocemorza.blogspot.com/2012/06/choriatiki-czyli-saatka-grecka-z.html

Dodaj komentarz do Gosia


Aleja handlowa

Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Oryginalna forma i intrygujący efekt świetlny - teraz w promocyjnej cenie!
Cena:
699 zł
Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jak leczyć AZS?
używałaś może krochmalu do kąpieli? Jak ja się cieszę, że na niego trafiłam....
Atopowe zapalenie skóry - nowe leki…
Próbowałyście krochmalu? Mój mały atopik to nie raz ma kąpiel z jego dodatkiem, fajnie...
Coraz częstsze bóle nóg
czeste bóle nóg to juz może być zapowiedź zylaków, też tak miałam przez...
wzdęcia
Fakt, przy nawracających często wzdęciach warto udać sie do lekarza.