Istnieją przyprawy, które powinniśmy częściej używać w kuchni niż inne. Dlaczego? Otóż wyjątkowo wpływają one na nasz organizm, zawierają cenne właściwości i są źródłem wielu witamin. Zobaczcie sami i koniecznie uzupełnijcie swoją kuchnię.
Pieprz
Można go spotkać w wielu odmianach, postaciach i kolorach. Jednak największą popularność zyskał czarny, gdyż jest najbardziej uniwersalny i pasuje do niemalże wszystkich potraw. Jego główną zaletą jest pobudzanie łaknienia i regulacja wydzielanych soków żołądkowych. To wszystko znacznie poprawia nasze trawienie. Pamiętajcie jednak, że nie powinny go spożywać osoby zmagające się z wrzodami żołądka dwunastnicy, ponieważ pieprz może podrażnić przewód pokarmowy.
Dodatkowo pieprz świetnie sprawdzi się jako środek moczopędny oraz dezynfekujący układ moczowy. Co ciekawe pieprz zawiera sporą dawkę fenoli, co czyni go mocnym antyoksydantem.
Pieprz czarny – najpopularniejszy rodzaj obecny w każdym domu. Uzyskiwany z niedojrzałych, wysuszonych ziaren. Najlepszy zaraz po zmieleniu. Ma pikantny smak, jest najostrzejszy ze wszystkich. Wspomaga odchudzanie, poprawia ukrwienie. Ma uniwersalne zastosowanie – od kanapek i zup po najrozmaitsze dania. Potrawy doprawiamy na początku przyrządzania – ziarnami, na końcu – zmielonym pieprzem.
Pieprz zielony – otrzymywany z najmniej dojrzałych owoców. Używany w postaci zmielonej lub jako całe ziarna – często w zalewie, gdyż suszone nie mają długiej daty ważności. Wśród pozostałych rodzajów wyróżnia się odświeżającym smakiem. Jest intensywny, ale krótkotrwały. Bywa dodawany do zup, kaczki, pierogów, sosów, mięs, ryb, a nawet deserów.
Pieprz biały – uzyskiwany z dojrzałych nasion, które następnie poddaje się fermentacji. Ma łagodniejszy smak niż pozostałe rodzaje, za to wyróżnia się intensywnym zapachem. Przyprawiamy nim sosy, ryby, drób, jaja, zupy, ziemniaki.
Pieprz czerwony – inaczej różowy. Nie należy do najostrzejszych, ale od czarnego rodzaju odróżnia go bogatszy aromat. Stosuje się go w postaci mielonej lub całych ziaren, które często bywają zakonserwowane w zalewie. Dodatek do sosów (nadaje im ładnego koloru i lekkiego smaku), zup, drobiu, warzyw, ryb, owoców morza. Stosowany także jako dekoracja potraw. Warto wiedzieć, że pieprzem czerwonym określa się kilka przypraw otrzymywanych z różnych roślin oraz mieszanki.
Mięta
Kolejną przyprawą mającą pozytywny wpływ na nasz organizm jest mięta. W wielu domach to nieodłączny element sałatek, drinków, czy twarożku i wielu innych dań. Świetnie radzi sobie z zaburzeniami trawienia a w szczególności kamicą żółciową, zapaleniem pęcherzyka oraz dróg żółciowych. Jej działanie docenią również osoby zmagające się z wzdęciami oraz kolkami jelitowymi.
Mięta w swoim składzie posiada mentol. Została naukowo udowodnione, że rozluźnia on mięśnie i prawidłowo wpływa na spokojniejszy sen. Zamiast tabletek uspokajających czy nasennych po prostu zaparz ciepłą miętową herbatę. Nie bój się sięgać po mięte przy nerwobólach, bezsenności czy zaburzeniach miesiączkowania. Mięta pieprzowa posiada właściwości, które chronią przed ubocznymi skutkami radioterapii. Dlatego zalecana jest osobom cierpiącym na choroby nowotworowe. Składniki mięty chronią nasz materiał genetyczny przed szkodliwym promieniowaniem.
Zaleca się kobietom we wczesnej fazie ciąży, aby na męczące je nudności wypijały 2-3 filiżanki herbaty miętowej. Nie niesie to z całą pewnością ryzyka. Jednak w późniejszych fazach zbyt częste picie miętowej herbaty może spowodować męczące uczucie zgagi. Kiedy pojawia się zmęczenie długą podróżą, kilkugodzinną nauką do sesji czy nocną zmianą w pracy, wdychaj zapach mięty. Nie tylko lekko pobudza, ale i odświeża. A już na pewno jest to o wiele zdrowszy sposób od wypicia kilku szklanek kawy dziennie.
Rozmaryn
Zazwyczaj używa się go do ryb, mięs, sałatek czy makaronów. Rozmaryn działa moczopędnie oraz rozkurczowo a także wykazuje działanie dezynfekujące. Najczęściej stosuje się go przy stanach zapalnych układu pokarmowego, żołądka czy wątroby. Dodatkowo ta przyprawa poprawia pracę nerek, łagodzi bóle reumatyczne i poprawia krążenie krwi.
Nasze babcie wiedziały doskonale, że w przypadku przemęczenia nic nie działa tak skutecznie, jak rozmaryn oraz odprężająca, gorąca kąpiel. W kosmetyce również – pomaga zachować urodę, przedłużając młodość skóry. Sztywne i ostre liście rozmarynu (podobne do igiełek) zawierają bowiem olejki o działaniu odkażającym i pobudzającym krążenie krwi.
Goździk
Jak na przyprawę wygląda dość dziwacznie – ma kształt starodawnego gwoździa, z krótką nasadą i małą, okrągłą główką. Jednak jego zniewalający, ostry i zarazem słodki zapach rozwiewa wszelkie wątpliwości – to jest przyprawa. Na dodatek jedna z najbardziej popularnych i uniwersalnych. Goździki są używane jako przyprawa do kompotów, konfitur, marynat i wyrobów cukierniczych. Są stosowane do win, likierów, a także marynat rybnych i przetworów mięsnych.
Goździki pobudzają apetyt, regulują trawienie a nawet potrafią odświeżyć oddech. Dodatkowo goździki posiadają właściwości znieczulające i można je spotkać w postaci olejku. Goździki używane są w medycynie indyjskiej Ajurweda, medycynie chińskiej i w medycynie zachodniej (ziołolecznictwo i stomatologia), w którym używa się olejku goździkowego jako anodyny (środka przeciwbólowego), zwłaszcza w praktyce stomatologicznej dla nagłych przypadków związanych z bólem zębów. Są także używane jako środki wiatropędne w celu zwiększenia wydzielania kwasu solnego przez żołądek i do poprawy perystaltyki przewodu pokarmowego. Są również uważane za naturalne leki przeciwrobacze.
Bazylia
Bazylia poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dlatego można ją stosować w przypadku niestrawności i przy wzdęciach. Wykazuje skuteczność także w zwalczaniu braku apetytu. Stosuje się ją również jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom.
Dodatkowo posiada działanie podobne do melisy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość, a nawet łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm. Za lecznicze właściwości bazylii odpowiadają cenne składniki zawarte w jej liściach. To przede wszystkim olejki eteryczne, zwłaszcza eugenol, którego aktywne cząsteczki mają silne działanie przeciwzapalne. Zielone listki skrywają również sporo cennych substancji mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza i potasu.
Kurkuma
Wywodzi się z Indii i za jej główne właściwości uważa się działanie antynowotworowe. Kurkuma przede wszystkim łagodzi dolegliwości żołądkowe, a zawarte w niej substancje mają właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Poza tym ma silnie działanie antyoksydacyjne, działa silnie przeciwzapalnie, przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi, oczyszcza wątrobę z toksyn.Kurkuma przez Hindusów stosowana jest też zewnętrznie do leczenia ran, czy chorego gardła. Jednak naukowców obecnie najbardziej interesuje jej działanie przeciwnowotworowe.
Kurkumę możesz dodać do każdego dania curry oraz do sałatki jajecznej. Możesz połączyć kuchnię indyjską z polską dodając do grochówki jedną łyżkę kurkumy. Świetnie smakuje także w połączeniu z soczewicą, zapiekanką, paellą i ryżem. Kurkumę możesz także stosować na ból gardła, pijąc wraz z mlekiem.
Koperek
Ta niepozorna roślina to bomba mikroelementów. Znajdziesz w niej witaminę C, A,D,E oraz K, a także wapń, fosfor i żelazo. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ziemniaków, sałatek, zup, czy ryb. Świetnie reguluje proces trawienia i działa wiatropędnie, dzięki czemu likwiduje wzdęcia oraz niestrawności.
Dzięki zawartym w koprze olejkom eterycznym możesz go używać jako środek uspokajający. Dodatkowo koperek obniża ciśnienie krwi, likwiduje objawy kolki, wzdęcia i nieżyty górnych dróg oddechowych. Koperek świetnie sprawdzi się jako wspomagacz laktacji. Z kolei napar z koperku możesz stosować zewnętrznie do załagodzenia ropnego zakażenia skóry i opuchlizny powiek.
Tymianek
Działa przeciwbakteryjnie oraz aseptycznie, więc nadaje się siwienie przy infekcjach gardła czy jamy ustnej. Przyprawę tą stosuje się również przy nieżytach żołądka, do łagodzenia podrażnionych jelit i przy wszelkich dolegliwościach żołądkowych.
Jeżeli zmagasz się z bólem zatokowym to stosuj napar z tymianku lub w postaci inhalacji. Tymianek doskonale radzi sobie z wszelkimi bakteriami, wirusami i infekcjami. W tymianku znajdziesz również sporą dawkę flawonoidów, dzięki którym pozbędziesz się problemów z toksynami i wolnymi rodnikami. Kolejną właściwością tymianku jest obniżanie ciśnienia krwi oraz regeneracja komórek czyli spowolnienie procesu starzenia się. Tymianek z pewnością również poprawi Twój układ nerwowy i usprawni jego pracę.
zobacz również:
-
Olej z czarnuszki na skórę głowy i twarzy – właściwości i zastosowanie
-
Olejek CBD – pomysł na prezent idealny?