Przyjaciółka zrobiła mi takie śniadanie. Smakuje i jest bombą witamin
Oto szczerze podane od serca śniadanie z rąk mojej przyjaciółki, która bardzo starała się, aby było kolorowo i smakowicie. Lubimy czasem z samego rana zaprosić się na śniadanie z racji tego, że mieszkamy niedaleko siebie i potrafimy się zaskakiwać. Może to nic wielkiego, ale doceniam takie gesty i inwencję kulinarną mojej kumpeli.
Sama porcja jest dość okazała i mimo, że są tylko dwie kromki razowego chleba to przez pół dnia dodało mi energii i nasyciło. Po takim wartościowym posiłku jestem bardziej wydolna w pracy, poza tym odporniejsza na stres i wszelkie choroby. Dlaczego odpowiednio skomponowane śniadanie jest tak istotne? Odpowiednio skomponowane śniadanie, daje nam siłę, zapewnia aktywność oraz dobre samopoczucie. Dzięki niemu nie odczuwamy głodu zaraz po przyjściu do pracy i możemy skupić się na tym co istotne. Zdrowe śniadanie wcale nie musi być skomplikowane i zawierać wielu wyszukanych składników. Wszystkie znajdziesz na pobliskim targu lub w markecie, są więc w zasięgu ręki.
Nie będę ukrywać, że jestem absolutną fanką śniadań jajecznych. Wszelkiego rodzaju jaja sadzone, jajecznica, jajka na miękko i twardo, omlety czy naleśniki to must have mojego codziennego menu. Staram się zawsze kupować świeże jaja z pobliskiego straganu od sprawdzonego dostawcy. Cenię sobie jajka wiejskie a nie sklepowe i najczęściej wybieram te z cyferką 0, co oznacza, że pochodzą z chowu ekologicznego. Jajka zawierają zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Te tłuszcze są korzystne dla zdrowia serca, mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL i zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Chcąc ugotować jajka, powinny mieć temperaturą pokojową. Nie powinniśmy więc ich brać bezpośrednio z lodówki, ponieważ będą pękały. Bohaterem tego śniadania są też kiszone ogórki i papryka czerwona, które z kolei posiadają dużo witaminy C i innych cennych składników. Ogórki mają mało kalorii i pomagają w usuwaniu wody z organizmu, więc są polecane w wielu dietach. Są również źródłem witaminy A, C, K, B oraz błonnika, potasu, manganu, magnezu, wapnia, fosforu i siarki.
Sałatka roszponka zawarta w tym daniu jest również źródłem witaminy C, betakarotenu (prowitaminy witaminy A) oraz witaminy B6, natomiast w 100 gramach roszponki wypełnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i prawie 150% zapotrzebowania na witaminę A.
Papryka czerwona – bogactwo beta-karotenu. W 70% zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. To cenne źródło wit. C, która wzmacnia naszą odporność, a także pomaga w walce ze zmarszczkami. Dodatkowo papryka czerwona zawiera rutynę, która jest idealna dla osób o kruchych naczynkach krwionośnych. Podczas spożywania potraw z papryki (szczególnie ostrej) uwalniają się kwasy tłuszczowe, zwiększa się poziom adrenaliny, przyspiesza metabolizm, dzięki czemu spala się tłuszcz, a nasila się synteza białka. Odmiany ostre papryki zawierają 0, 5-1, 9% kapsaicyny, a słodkie – 0,01-0,015%.
Kapsaicyna w małych dawkach jest korzystna w przypadku zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego, a szczególnie żołądka. Regularnie stosowana, w małym stężeniu zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka, związanych z nadużywaniem alkoholu, niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), czy kwasu acetylosalicylowego.
Kapsaicyna jest też stosowana w walce z nadciśnieniem tętniczym. Jej działanie hipotensyjne kapsaicyny opiera się na długotrwałej aktywacji błony wyściełającej naczynia krwionośne. Ich pobudzenie wywołuje napływ jonów wapnia do komórki, w wyniku czego zwiększa się aktywność syntezy tlenku azotu.
Tak więc jak widać takie śniadanie, które zafundowała mi przyjaciółka jest więc totalną bombą witaminową, do tego przyjemnie się je spożywa. To miłe rozpoczęcie dnia, które dodaje witalności i energii na cały dzień. Takie śniadanie można podawać z ciemny pieczywem razowym lub innym ulubionym dodatkiem. Można również pokusić się o wykonanie tostów czy tortilli lub świeżych bułeczek. Do tego świeżo zaparzona aromatyczna kawa lub zielona herbata i można zmagać się z wyzwaniami codzienności.