Przepyszna zupa ziemniaczana z szynką

19 marca 2011, dodał: olecka11
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 3 1/2 szklanki obranych i pokrojonych ziemniaki
  • 1/3 szklanki pokrojonego w kostkę selera
  • 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
  • 3 1/4 szklanki wody
  • 1-2 kostki rosołowe
  • 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka białego lub czarnego pieprzu (lub do smaku)
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek mąki
  • 2 szklanki mleka

Do dużego garnka wlać wodę, dodać ziemniaki, selera, cebulę, szynkę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 10 do 15 minut. Dodać kostkę lub kostki rosołowe.
W oddzielnym garnku stopić masło. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Powoli wymieszać z mlekiem tak, aby nie powstały grudki. Pozostawić na 4-5 minut gotując na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia.
Dodać do zupy. Zagotować po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać udekorowane natką pietruszki i startą na grubych oczkach marchewką.