Przepyszna zupa ziemniaczana z szynką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 3 1/2 szklanki obranych i pokrojonych ziemniaki
- 1/3 szklanki pokrojonego w kostkę selera
- 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
- 3 1/4 szklanki wody
- 1-2 kostki rosołowe
- 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
- 1 łyżeczka białego lub czarnego pieprzu (lub do smaku)
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek mąki
- 2 szklanki mleka
Do dużego garnka wlać wodę, dodać ziemniaki, selera, cebulę, szynkę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 10 do 15 minut. Dodać kostkę lub kostki rosołowe.
W oddzielnym garnku stopić masło. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Powoli wymieszać z mlekiem tak, aby nie powstały grudki. Pozostawić na 4-5 minut gotując na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia.
Dodać do zupy. Zagotować po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać udekorowane natką pietruszki i startą na grubych oczkach marchewką.