Przepisy z seitanem – jak zrobić i wykorzystać go w potrawach? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przepisy z seitanem – jak zrobić i wykorzystać go w potrawach?

20 lipca 2020, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Słyszeliście kiedyś o seitanie? Co to takiego? Co można z niego wykonać? W skrócie jest to białko inaczej nazywane też mięsem Buddy. Otrzymuje się go z wypłukiwania skrobi z mąki pszennej. Koniecznie przeczytajcie więcej ciekawostek na temat seitanu.

Co to seitan?

Jak już wspomniałam słowo oznacza białko, ale wywodzi się od japońskiego sei czyli stawać się a także od tan czyli białko. Druga jego popularna nazwa to mięso Buddy, ponieważ wiele lat temu własnie mnisi budyjscy wymyślili seitan. Mnisi nie jedli mięsa więc potrzebowali odpowiedniego zamiennika. Seitan ma bardzo podobną strukturę i konsystencję, ponieważ jest porowaty, włóknisty i gąbczasty.Już w XX wieku zyskał sławę i stał się głównym składnikiem dań wegetarian.

Seitan powstaje poprzez wypłukanie skrobi z mąki pszennej, dlatego głównie składa się z białka i glutenu. Jego wielką zaletą jest neutralny smak, który przejmuje zapachy i aromaty od innych składników. Z seitanu można zrobić mnóstwo potraw typu wegetariańskie steki czy gulasz, sos do spaghetti, kotlety warzywne czy jako dodatek do kanapek. Warto pamiętać, że smak seitanu głównie zależy od wywaru w jakim go przygotujecie.

Właściwości seitanu

Przede wszystkim seitan zawiera mnóstwo protein i to dużo więcej niż przykładowo w tofu. Na 100 g seitanu znajduje się aż 24,7% białka. Seitan jest idealnym rozwiązaniem dla dzieci, kobiet w ciąży oraz sportowców. Ponad to seitan może pochwalić się niewielką ilością tłuszczu, a mianowicie tylko 2 %. Świetnie więc sprawdzi się jako składnik diet. Dodatkowo znajdziesz w nim węglowodany, błonnik, lecytynę, żelazo, witaminy z grupy B, wapno czy minerały. To wszystko sprawia, że seitan nadaje się dla każdego. Obniży również Twój poziom cholesterolu i poprawi samopoczucie. Zdecydowanie nie zawiera typowych trucizn typu hormony czy antybiotyki a w dodatku jest lekkostrawny.

Przepis na seitan

Co kupić?

Ciasto
• 1 kg mąki
• 2 szklanki wody
• 1/3 – 1/2 szklanki sosu sojowego, soyu lub tamari
• 2 łyżki suszonego, świeżej lub mrożonego oregano
• 2 łyżki suszonego, świeżej lub mrożonego tymianku
• 2 łyżeczki suszonego czosnku (opcjonalnie)

Zalewa do gotowania
• 3 szklanki wody
• ½ szklanki sosu sojowego
• 1 łyżka słodkiej papryki
• 1 łyżka suszonego czosnku
• 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Ciasto wyrabiamy ze wszystkich składników i odstawiamy w misce przykryte folią na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie zalej zimną wodą ciasto i zacznij je wyrabiać. Ostatecznie w misce powinien Ci zostać elastyczny i twardy gluten a skrobia powinna zostać wypłukana. Teraz odciskamy gluten i układamy ciasto w kształt chleba.

Teraz zalewę gotujemy i wkładamy seitan. Zmniejszamy gaz i zostawiamy go pod przykrywką na godzinę. Po tym czasie wyjmij seitan, wystudź i podawaj pokrojony w plastry lub usmażony jak kotlety.

Seitan curry z cukinią

Co kupić?

  • 3 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • 200 g seitanu
  • olej
  • łyżeczka żółtej pasty curry
  • łyżeczka mielonego curry
  • 150 ml śmietany 18-proc.
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Obierz i pokrój cebulę oraz posiekaj czosnek. Cukinię natomiast należy dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Seitan również pokrój w kostkę. Teraz podsmażamy cebulę i czosnek, po czym dodajemy cukinię i po ok 8 minutach wrzucamy seitan. Smaż całość 3 minuty a na koniec dodaj pastę curry i curry w proszku. Teraz jeszcze tylko śmietana oraz mleko kokosowe i całość dusimy do 2 minut. Dopraw do smaku i gotowe.

Seitan curry z soczewicą

Co kupić?

  • 280 g zielonej soczewicy
  • 400 g seitanu
  • 2 szalotki
  • olej
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki mielonego curry
  • kolendra
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Następnie pokrój w kostkę seitan, a szalotkę posiekaj i podsmaż na oleju. Po chwili dodaj seitan, soczewicę, wino, musztardę i curry. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem do 4 minut. Na koniec dopraw do smaku i podawaj z kolendrą.

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz