Przepisy na oponki
Oponki goszczą na naszych stołach w Tłusty Czwartek, obok pączków czy chrustu. Tradycyjne oponki są przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu! Poniżej podaję kilka sprawdzonych przepisów na oponki, w tym – serowe.
Oponki tradycyjne:
składniki:
– 40 dkg mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 10 dkg cukru
– 20 dkg białego sera (dwukrotnie zmielonego)
– 8 łyżek oleju
– 8 łyżek mleka
– cukier puder
– tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj ser, cukier, mleko i olej. Ciasto zagnieć. Rozwałkuj niezbyt cienko. Szklanką powykrawaj duże krążki, a kieliszkiem w środku mały krążek. Oponki smaż na głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano. Usmażone kładź na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Oponki posyp cukrem pudrem.
Oponki serowe
kładniki:
– 1/2 kg sera półtłustego
– 1/2 kg mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 4 żółtka
– 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka octu
– 1/4 litra kwaśnej śmietany
– cukier waniliowy
wykonanie:
Margarynę posiekać z twarogiem i mąką, wbić jajka, dodać cukier wanilinowy, sodę i spirytus, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. W środku każdego wyciąć dziurkę (np. kieliszkiem lub zakrętką od butelki). Smalec lub olej rozgrzać w garnku, partiami smażyć oponki z obu stron na rumiano. Osączyć. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody, polać oponki.
Oponki drożdżowe
składniki:
– 1/2 szkl mleka
– 1/3 szkl + 1/2 łyżki cukru
– ok. 40 g świeżych drożdży
– 2,5 szkl. mąki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 duże jajko
– 4 łyżki masła
wykonanie:
Do letniego mleka wsypać cukier i drożdże, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól, dodać jajko, zaczyn, oraz masło. Przy pomocy specjalnych nakładek do ciasta misować je 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i włożyć na noc do lodówki.
Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki- powinny podrosnąć ok. 40 minut. Wyrośnięte oponki smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy (w 190 stopniach). Oponki polać lukrem, czekoladą, posypać cukrem pudrem….;)
Zobacz również:
- Koktajle owocowe: dużo przepisów
- Crostini pyszne kanapeczki
- Jak zrobić gorącą czekoladę?
- Robimy domowy smalec