Przepisy na oponki

1 marca 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Oponki goszczą na naszych stołach w Tłusty Czwartek, obok pączków czy chrustu. Tradycyjne oponki są przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu! Poniżej podaję kilka sprawdzonych przepisów na oponki, w tym – serowe.

Oponki tradycyjne:

składniki:

– 40 dkg mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 10 dkg cukru

– 20 dkg białego sera (dwukrotnie zmielonego)

– 8 łyżek oleju

– 8 łyżek mleka

– cukier puder

– tłuszcz do smażenia

wykonanie:

Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj ser, cukier, mleko i olej. Ciasto zagnieć. Rozwałkuj niezbyt cienko. Szklanką powykrawaj duże krążki, a kieliszkiem w środku mały krążek. Oponki smaż na głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano. Usmażone kładź na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Oponki posyp cukrem pudrem.

Oponki serowe

kładniki:

– 1/2 kg sera półtłustego

– 1/2 kg mąki

– 1/2 szklanki cukru

– 4 żółtka

– 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka octu

– 1/4 litra kwaśnej śmietany

– cukier waniliowy

wykonanie:

Margarynę posiekać z twarogiem i mąką, wbić jajka, dodać cukier wanilinowy, sodę i spirytus, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. W środku każdego wyciąć dziurkę (np. kieliszkiem lub zakrętką od butelki). Smalec lub olej rozgrzać w garnku, partiami smażyć oponki z obu stron na rumiano. Osączyć. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody, polać oponki.

Oponki drożdżowe

składniki:

– 1/2 szkl mleka

– 1/3 szkl + 1/2 łyżki cukru

– ok. 40 g świeżych drożdży

– 2,5 szkl. mąki

– 1/2 łyżeczki soli

– 1 duże jajko

– 4 łyżki masła

wykonanie:

Do letniego mleka wsypać cukier i drożdże, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól, dodać jajko, zaczyn, oraz masło. Przy pomocy specjalnych nakładek do ciasta misować je 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i włożyć na noc do lodówki.

Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki- powinny podrosnąć ok. 40 minut. Wyrośnięte oponki smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy (w 190 stopniach). Oponki polać lukrem, czekoladą, posypać cukrem pudrem….;)

Zobacz również:

  1. Koktajle owocowe: dużo przepisów
  2. Crostini pyszne kanapeczki
  3. Jak zrobić gorącą czekoladę?
  4. Robimy domowy smalec




FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...