Przepisy na oponki

1 marca 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Oponki goszczą na naszych stołach w Tłusty Czwartek, obok pączków czy chrustu. Tradycyjne oponki są przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu! Poniżej podaję kilka sprawdzonych przepisów na oponki, w tym – serowe.

Oponki tradycyjne:

składniki:

– 40 dkg mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 10 dkg cukru

– 20 dkg białego sera (dwukrotnie zmielonego)

– 8 łyżek oleju

– 8 łyżek mleka

– cukier puder

– tłuszcz do smażenia

wykonanie:

Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj ser, cukier, mleko i olej. Ciasto zagnieć. Rozwałkuj niezbyt cienko. Szklanką powykrawaj duże krążki, a kieliszkiem w środku mały krążek. Oponki smaż na głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano. Usmażone kładź na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Oponki posyp cukrem pudrem.

Oponki serowe

kładniki:

– 1/2 kg sera półtłustego

– 1/2 kg mąki

– 1/2 szklanki cukru

– 4 żółtka

– 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka octu

– 1/4 litra kwaśnej śmietany

– cukier waniliowy

wykonanie:

Margarynę posiekać z twarogiem i mąką, wbić jajka, dodać cukier wanilinowy, sodę i spirytus, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. W środku każdego wyciąć dziurkę (np. kieliszkiem lub zakrętką od butelki). Smalec lub olej rozgrzać w garnku, partiami smażyć oponki z obu stron na rumiano. Osączyć. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody, polać oponki.

Oponki drożdżowe

składniki:

– 1/2 szkl mleka

– 1/3 szkl + 1/2 łyżki cukru

– ok. 40 g świeżych drożdży

– 2,5 szkl. mąki

– 1/2 łyżeczki soli

– 1 duże jajko

– 4 łyżki masła

wykonanie:

Do letniego mleka wsypać cukier i drożdże, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól, dodać jajko, zaczyn, oraz masło. Przy pomocy specjalnych nakładek do ciasta misować je 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i włożyć na noc do lodówki.

Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki- powinny podrosnąć ok. 40 minut. Wyrośnięte oponki smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy (w 190 stopniach). Oponki polać lukrem, czekoladą, posypać cukrem pudrem….;)

Zobacz również:

  1. Koktajle owocowe: dużo przepisów
  2. Crostini pyszne kanapeczki
  3. Jak zrobić gorącą czekoladę?
  4. Robimy domowy smalec